Cum reușește apa de gură să împiedice virusul SARS-COV-2 să infecteze celulele umane

Publicat: 02 feb. 2022, 18:00, de Puterea.ro, în ACTUALITATE , ? cititori
Cum reușește apa de gură să împiedice virusul SARS-COV-2 să infecteze celulele umane

Studiul, realizat la Universitatea din Valencia, împreună cu Dentaid Research Center, a reușit dezintegrarea membranei coronavirusului prin contactul cu clorura de cetilpiridinium (CPC) prezentă în multe tipuri de apă de gură. Rezultatul: scăderea capacității coronavirusului de infectare a celulelor umane. Studiul a fost publicat în Journal of Oral Microbiology, relatează EFE.

Se știe că virusul SARS-COV-2 se localizeză în mare măsură în cavitatea bucală și se multiplică în glandele salivare. Așa se explică de ce saliva persoanelor infectate are o mare încărcătură virală și răspândește foarte rapid virusurile.

Această descoperire ar putea contribui la reducerea încărcăturii virale, mai ales că multe studii au pledat pentru folosirea apei de gură tocmai pentru a inactiva unele virusuri cu transmitere prin aer, așa cum este și SARS-COV-2.

Cercetătorii de la Departamentul de Biochimie și Biologie Moleculară de la Universitatea din Valencia și de la Dentaid Research Center au explicat acțiunea antivirală a CPC.

Rezultatele demonstrează că acţiunea antivirală a CPC se produce graţie capacităţii sale de a rupe membrana SARS-CoV-2, având drept consecinţă o scădere a capacităţii virusului de a infecta celulele umane şi de a se replica.

”Dezintegrarea s-a observat utilizând tehnici de microscopie electronică. Astfel, s-a putut vedea cum aceste particule se dezintegrează intrând în contact cu CPC”, a precizat Ismael Mingarro, profesor la Universitatea din Valencia.