Cum să facem detergent lichid bio acasă

Publicat: 23 oct. 2022, 16:31, de Nina Marcu, în SOCIAL , ? cititori
Cum să facem detergent lichid bio acasă

Câte mărci și câte feluri de detergent ați încercat în anii din urmă? Eu, recunosc, destule. Ca să nu zic multe. Era să zic pe toate, dar nu le-am probat chiar pe toate. Zilele trecute, am aflat de o rețetă de detergent lichid bio făcut în casă.

Și am zis să vă spun și vouă rețeta. Mai ales că se spune că detergentul lichid bio pe care-l obținem e și ieftin, e și mult, e și bun. Poate fi folosit în egală măsură la mașina de spălat rufe, ca și la spălatul de mână. Papucii, tenișii, pantofii sport se fac, cică, soare, lună, stele, dacă sunt spălați cu acest detergent lichid bio făcut în casă.

Ce ne trebuie ca să facem detergent lichid bio acasă:

  • – 600 de grame de săpun de rufe. Dacă nu avem prin podul casei, rămas de la înaintași, găsim în supermarket. Se poate să fie și în piață la țărani.
  • -1 litru oțet de mere 9 grade
  • – 500 de grame de detergent de rufe praf.
  • – zece litri apă clocotită.
  • – 300 grame sare grunjoasă.

Cum preparăm detergentul lichid bio

Săpunul de casă se dă pe răzătoarea mică. Eu cred că, dacă nu e de casă și e alt săpun, nu e niciun capăt de țară. Deci, săpun să fie. Peste săpunul ras se toarnă 5 l de apă clocotită și se amestecă. Merge și cu lingura, dar e de preferat telul.

Căci, fiind operațiune oarecum migăloasă și insistentă asta de amestecat, e bine să avem aliați în muncă. Ne oprim din amestecat când săpunul e dizolvat. Moment în care, adăugăm oțetul, praful de detergent folosit, restul de apă clocotită și sarea. Amestecăm. Bine, bine de tot.

De la sare, detergentul lichid bio făcut acasă începe să fie mai păstos, nu zeamă lungă. E minunat deja. Însă, nu miroase cine știe ce. Așa că, îi punem în compoziție ce vrem noi să miroasă. De genul capsule de vreun detergent de la magazin, parfum, altceva. Lăsați imaginația să zburde. O să fac la fel.

Când detergentul lichid bio făcut în casă începe să se răcească, îl punem în bidoane. Da, da. Atât a fost doar. Nu-l fierbem, nu-l opărim, nu-i facem nimic. Dar pregătim, la cantitățile arătate, recipiente de să punem în ele 13 litri de săpun lichid bio! 13 litri! Eu zic că e bine! Drept care, după ce termin de scris, trec și eu la făcut detergent lichid bio acasă.