Cum sa scapi de simptomele alergiei

Publicat: 21 sept. 2023, 15:17, de Publyo.ro, în Advertoriale , ? cititori
Cum sa scapi de simptomele alergiei

Ce sunt alergiile?

Alergiile sunt reactia corpului la anumite substante. Aceste substante (alergeni) sunt inofensive in mod normal, insa, in caz de alergie, sistemul imunitar reactioneaza exagerat la prezenta lor in corp, declansand simptome de alergie.

Simptome alergie

Simptomele alergiei variaza de la usoare pana la foarte grave, care pun viata in pericol. De asemenea, simptomele variaza in functie de tipul alergiei. In caz de alergie alimentara, simptomele pot include mancarime localizata sau generalizata, greturi si varsaturi, urticarie, umflare in jurul gurii, gatului, limbii sau fetei.

Alte alergii apar la substantele prezente in aer. Unele astfel de alergii pot fi pe tot parcursul anului, iar altele sezoniere – ca in caz de alergie la ambrozie. Simptomele pot sa includa secretii sau congestie nazala, mancarimi la nivelul nasului sau ochilor, stranut, ochi rosii, lacrimare. De asemenea, pot exista alergii la medicamente, manifestate prin urticarie, mancarime, umflatura, dificultati respiratorii.

In unele cazuri severe, alergiile pot declansa o reactie care pune viata in pericol, cunoscuta sub numele de anafilaxie.

Cum tratam si prevenim alergiile?

Tratamentul si preventia reactiilor alergice depind de tipul de alergie. Masurile generale includ evitarea factorilor declansatori si tinerea unui jurnal al simptomelor. De asemenea, este important sa mergeti la medic pentru diagnosticarea alergiilor. Cele mai frecvente teste de alergie sunt testele cutanate si testele de sange.

Medicamentele pentru alergii sunt indicate cand masurile de evitare a factorilor declansatori nu sunt suficiente sau daca o alergie apare deja. Exista o lista medicamente alergie, in functie de modul de actiune si formula de administrare si include:

  • antihistaminicepastile alergie pe baza de fexofenadina, cetirizina, loratadina (precum Claritine), levocetirizina (Xyzal) etc., spray-uri nazale ce pot reduce simptomele de rinita alergica sau picaturi de ochi pentru alergie pentru simptome ca ochi rosii, umflati si lacrimare;
  • decongestionante – ajuta la ameliorarea temporara a congestiei nazale sau sinusale si pot fi sub forma de pastile, lichid, spray nazal alergii sau picaturi;
  • costicosteroizi – amelioreaza simptomele prin suprimarea inflamatiei asociate alergiei si pot fi sub forma de spray nazal, inhalator, picaturi pentru ochi, pastile, unguente;
  • stabilizatori ai mastocitelor – blocheaza eliberarea de substante chimice in sistemul imunitar ce contribuie la reactiile alergice;
  • inhibitori ai leucotrienelor – blocheaza leucotrienele responsabile de simptome;
  • imunoterapie.

Antihistaminicele blocheaza histamina, o substanta chimica eliberata de sistemul imunitar, ce provoaca simptome in timpul unei reactii alergice. Pastilele antihistaminice pot avea mai multe tipuri de ingrediente active si pot actiona pentru anumite tipuri de alergeni sau mai multe. Loratadina (Claritine) este un exemplu de agent antihistaminic de generatia a doua pentru rinita alergica, iar actiunea sa se bazeaza pe urmatoarele principii: blocarea receptorilor histaminici H1 si reducerea efectelor secundare. Claritine amelioreaza simptomele asociate rinitei alergice fara a avea efect sedativ. Reduce simptomele de stranut, secretii nazale, mancarime la nivelul nasului sau ochilor, roseata pielii. Poate reduce simptomele declansate de peste 200 alergeni diferiti si ofera o ameliorare timp de 24 de ore, fara a cauza somnolenta.

Autor
O singură platformă. Soluția completă pentru strategia ta de conținut online vezi toate articolele