Cum să verificați dacă computerul dvs. a fost piratat și ce să faceți în cazul acesta

Publicat: 20 sept. 2022, 18:59, de Publyo.ro, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Cum să verificați dacă computerul dvs. a fost piratat și ce să faceți în cazul acesta

Criminalii cibernetici la nivel mondial câștigă trilioane de dolari în fiecare an. O mare parte din succesul lor provine din exploatarea greșelilor pe care utilizatorii le fac din neatenție, cum ar fi clicurile pe linkuri de phishing, uitarea de a actualiza software-ul critic și lipsa folosirii autentificării multi-factor (MFA). Există mulți vectori de atac disponibili pentru criminali și nenumărate site-uri de criminalitate cibernetică unde pot fi comercializate date furate, instrumente de hacking și servicii. Aflați în rândurile de mai jos cum vă puteți da seama dacă securitatea computerului sau conturilor dvs. a fost compromisă și ce să faceți în cazul acesta.

Cu cât conștientizați mai devreme dacă v-a fost compromis calculatorul, cu atât mai bine, însă cu cât mai târziu, cu atât infractorii cibernetici ar putea cauza un număr mai mare de daune ce vor avea consecințe costisitoare pentru dvs. Așa că este important să faceți câteva verificări proactive și să luați măsuri cât mai rapid cu putință.

Zece semne că este posibil ca dispozitivul dvs. să fi fost piratat

  1. Primiți un mesaj ransomware

Dacă atunci când porniți computerul vă întâmpină un mesaj de răscumpărare în locul ecranului obișnuit de pornire, sunt șanse foarte mari să fi devenit victima unui atac de tip ransomware. De obicei, acest mesaj vă va oferi un interval de timp scurt în care să plătiți, împreună cu instrucțiuni despre cum să plătiți în monedă digitală. Există totuși o șansă să nu recăpătați accesul la acele fișiere criptate chiar dacă urmați instrucțiunile întocmai.

  1. Computerul funcționează lent

Când programele malware – inclusiv troieni, viermi și mineri de criptomonede – sunt instalate pe un computer, acestea încetinesc dispozitivul. Acest lucru este valabil în special pentru atacurile de criptojacking, care folosesc putere și energie excesivă de procesare pentru a extrage moneda digitală. Dispozitivele care funcționează lent pot fi însă și rezultatul unor factori non-malițioși, cum ar fi igiena slabă a computerului. Cel mai bine este să verificați totuși dispozitivul pentru a vedea dacă se întâmplă ceva în neregulă.

  1. Camera web pornește de la sine

Câteva dintre programele spyware instalate de infractorii cibernetici pe dispozitivele utilizatorilor sunt concepute pentru a colecta date de pe calculatorul acestora, dar ei le pot folosi și pentru a activa în secret camera web și microfonul dispozitivelor. Aceasta le-ar permite hackerilor să înregistreze și să fure videoclipuri cu dvs. și familia dvs., pentru a vă șantaja ulterior. Fiți atenți la lumina camerei web pentru a observa în cazul în care aceasta devine independentă operațional. Este indicat să o dezactivați fizic când nu o folosiți, să îi aplicați sticker sau un capac special de acoperire.

  1. Prietenii dvs. primesc mesaje nesolicitate de la conturile dvs.

O tactică clasică de phishing este de a deturna conturile victimelor și apoi de a le folosi pentru a spama sau pentru a trimite linkuri de phishing către toți prietenii lor. Această amenințare poate fi ușor ținută sub control dacă vă asigurați că toate conturile dvs. sunt protejate cu autentificarea multifactor.

  1. Apar bare noi de instrumente în browser

Programele malware pot instala și bare suplimentare de instrumente în browser. Dacă descoperiți vreuna cu care nu sunteți familiarizat sau nu vă amintiți că ați descărcat-o, ar putea fi un semn că dispozitivul dvs. a fost afectat.

  1. Descoperiți pictograme aleatorii

Când software-ul malware este instalat pe un computer compromis, vor apărea adesea pictograme noi pe desktop. Acestea pot fi observate cu ușurință, atât timp cât desktopul dvs. este curat și organizat în permanență.

  1. Apar mult mai multe reclame pop-up pe ecran

Atacatorii cibernetici au de câștigat prin expunerea victimelor la volume excesive de anunțuri atunci când folosesc adware-ul. Deci, dacă dispozitivul dvs. este inundat de reclame pop-up, acesta este un bun indicator că puteți avea instalat undeva pe dispozitiv un cod rău intenționat sau un software potențial nedorit.

  1. Parolele/date de conectare nu mai sunt recunoscute

Există posibilitatea ca în timpul unui atac cibernetic să vi se fi deturnat diverse conturi online (e-mail, de pe rețele de socializare, de joburi sau de jocuri online etc.) și să vi se fi schimbat parolele pentru a vă restricționa accesul la ele. Consecințele acestui lucru pot fi resimțite de către victimă ca partea cea mai stresantă și incomodă a oricărui atac informatic.

  1. Datele și informațiile despre autentificări sunt disponibile pe pe dark web

Dacă unul dintre partenerii dvs. de afaceri vă trimite o notificare privind o breșă de încălcare a datelor, tratați-o cât mai serios posibil și încercați și o verificare suplimentară proprie. Site-uri precum HaveIBeenPwned vă oferă posibilitatea de a verifica rapid o eventuală încălcare de securitate a datelor. Instrumentele de monitorizare pe dark web pot fi și ele folosite pentru a căuta datele dvs. furate pe forumurile de criminalitate cibernetică și pe alte forumuri. Aceasta din urmă reprezintă o metodă proactivă de a vă păstra mereu la curent. Dacă identificați că datele dvs. au fost compromise și vă schimbați rapid parolele și/sau anulați cardurile de credit, este posibil să reușiți să atenuați riscul înainte ca atacatorii să poată profita pe urma unui atac.

  1. Primiți un avertisment de la software-ul dvs. de securitate

Avertismentele de la instrumentele anti-malware de renume ar trebui, de asemenea, luate în serios, deși ferestrele pop-up false ale unor pretinse aplicații software de securitate pentru computere reprezintă o amenințare în sine. Verificați dacă mesajul vine de la furnizorul legitim de software de securitate instalat pe computer și apoi urmați instrucțiunile pentru a încerca să găsiți și să ștergeți fișierele rău intenționate de pe computer. Nu presupuneți că avertismentul înseamnă că instrumentul software de securitate va curăța automat computerul de acea amenințare specifică.

Ce puteți să faceți în continuare?

Rulați o aplicație anti-malware de la o companie de renume pentru a încerca să găsiți și să eliminați orice cod rău intenționat. Apoi luați în considerare:

  • Resetați toate parolele pentru orice cont accesat de pe acel computer.
  • Descărcați o aplicație de autentificare multifactor pentru a reduce riscul suplimentar de compromitere a contului.
  • Achiziționați un instrument de monitorizare dark web pentru a verifica ce date au fost furate/expuse.
  • Configurați o blocare a conturilor bancare, astfel încât hackerii/fraudatorii să nu poată exploata conturile.
  • Monitorizați toate conturile pentru activități suspecte, în special conturile bancare.

ESET, lider global pe piața de soluții de securitate antivirus și antimalware, cu un istoric de peste 30 de ani de experiență și inovație, include în gama sa soluții de securitate, ce se potrivesc nevoilor zilnice de securitate cibernetică.

ESET Internet Security este o soluție de securitate all-in-one, ce oferă o protecție solidă pentru utilizatorii care navighează activ pe web, bazată pe cea mai eficientă combinație ESET de detecție antivirus și antimalware, viteză și ușurință în utilizare. Securitatea pe mai multe niveluri este ideală pentru utilizatorii preocupați de confidențialitatea datelor, care utilizează în mod activ internetul pentru cumpărături, servicii bancare, muncă și comunicare. Pe lângă funcționalitățile de Antivirus, Antispyware și Firewall, ESET Internet Security securizează camera web și verifică securitatea routerului de acasă și a dispozitivelor inteligente conectate la acesta.

Produsul face față astfel provocării de a gestiona și proteja utilizatorii activi de internet în fața amenințărilor informatice tot mai dinamice.

Soluția poate fi testată gratuit 30 de zile, fără obligații ulterioare, iar pentru utilizare pe un număr mare de stații business puteți solicita o evaluare gratuită aici.

Autor
O singură platformă. Soluția completă pentru strategia ta de conținut online vezi toate articolele