Cum se calculează pensia alimentară. Cine plătește pensia de întreținere pentru copii după divorț

Publicat: 16 mart. 2021, 08:35, de Irina Maria Mari, în SOCIAL , ? cititori
Cum se calculează pensia alimentară. Cine plătește pensia de întreținere pentru copii după divorț

Potrivit Codului Civil, în urma unui divorț, atunci când unul dintre părinți este decăzut din drepturi, acesta trebuie să plăească pensie de întreținere pentru copiii pe care i-a avut în timul căsătoriei. Cum se calculează pensia alimentară și în ce condiții se achită aceasta, este stabilit prin lege și judecătorul decide cine trebuie să plătească.

Condițiile în care se plătește pensie de întreținere pentru copii sunt mai complicate decât doar în cazul unui divorț, de aceea, vă explicăm în continuare cum se calculează pensia alimentară și cine trebuie să plătească.

Cine plătește pensia alimentară

Potrivit Codului Civil, pensia de întreținere, cunoscută și ca pensie alimentară, reprezintă suma pe care o anumită persoană trebuie să o achite pentru a asigura condițiile și necesarul pentru viața de zi cu zi a unui copil minor.

Cea mai frecventă situație de plată a pensiei alimentare este între soț și soție. Există însă și cazuri în care aceasta se plătește de către rude în linie dreaptă sau frați și surori.

Citește și: Cum se calculează concediul de odihnă. Când se pot lua bani pe zilele de concediu neefectuat

Ultimele două cazuri se aplică în cazul adopției.

De asemenea, moștenitorii sunt obligați să întrețină o persoana minora în cazul în care părinții acesteia au decedat.

Legislația prevede că o persoană poate fi obligată să plătească pensie alimentară doar în cazul în care dispune de mijloacele necesare pentru acest lucru.

Cum se calculează pensia alimentară

Pensia alimentară se calculează în funcție de veniturile persoanei care trebuie să plăească.

Potrivit legislației, pensia de întreținere se calculează procentual din venitul lunar:

  • ¼ din venitul lunar pentru un copil;
  • ⅓ din venitul lunar pentru doi copii;
  • ½ din venitul lunar pentru trei sau mai mulți copii.

Suma pe care persoana trebuie să o plătească se stabilește în momentul în care se stabilește care dintre părinți va îngriji copilul. Dacă situația materială a persoanei care plătește pensia alimentară se schimbă, atunci se face o recalculare a pensiei, indiferent că este pe plus sau pe minus.

Codul Civil prevede ca pensia alimentară să fie plătită până în momentul în care copilul împlinește 18 ani. Există totuși o prevedere suplimentară care spune că în cazul în care copilul urmează studii superioare, atunci plata se face până la finalizarea școlii, dar nu mai târziu de 25 de ani.

Citește și: Cum se tratează dependența de alcool

Ce se întâmplă dacă o persoană nu plătește pensia alimentară

Dacă pensia alimentară nu este plătită, atunci acest caz este considerat abandon de familie și intră sub incidența faptelor penale.

Conform Codului Penal acest lucru se pedepseste cu amenda sau cu inchisoare de la șase luni la trei ani dacă:

Nu este indeplinită, cu rea-credinta, obligația de intreținere;

Pensia alimentara nu este plătita, cu rea-credință, la termenele stabilite, timp de trei luni;

Persoana obligată la plată paraseste, alungă sau lasă fără ajutor persoana aflată în întreținere, dacă le expune la suferințe morale sau fizice.

În cazul în care pensia alimentară nu este plătită la timp, aceasta poate fi reținută din salariu prin hotărâre judecătorească.

Cum se plătește pensia alimentară

Pensia de întreținere poate fi plătită în rate, în functie de termenele stabilite de părți sau prin hotărârea judecătorească.

Există și posibilitatea plății anticipate. Acest lucru înseamnă că o persoană achită o sumă mai mare de bani, care acoperă pensia pentru o perioadă mai lungă sau întreaga perioadă în care se datorează pensia alimentară.