Cum se tratează dependența de alcool. Care sunt pașii ce trebuie urmați pentru a scăpa de alcoolism

Publicat: 27 feb. 2021, 11:30, de Irina Maria Mari, în LIFESTYLE , ? cititori
Cum se tratează dependența de alcool. Care sunt pașii ce trebuie urmați pentru a scăpa de alcoolism

Persoanele care se întreabă cum se tratează dependența de alcool, trebuie să știe trebuie să știe că datorită evoluției medicinii, astăzi există mai multe opțiuni de tratament disponibile.

Diverși factori, cum ar fi istoricul medical, sistemul de asistență și motivația personală, pot juca un rol esențial în succesul recuperării. Tratamentul trebuie supravegheat de o echipă de specialiști într-o unitate de reabilitare.

Este important de știut că tratarea alcoolismului este un proces care durează toată viața. Aproape jumătate dintre indivizi recidivează după ce un an de sobrietate și 15% dintre ei după cinci an.

De aceea este recomandat ca persoanele care sunt alcoolice și au fost supuse unui tratament de dezintoxicare, să participe mai apoi la grupuri de sprijin locale și să continue consilierea.

Citește și: Cât de des se face testul Papanicolau, în funcție de vârsta pe care o ai

Când este cel mai bun moment în care să înceapă tratamentul pentru dependența de alcool

Înainte de a începe tratamentul pentru dependența de alcool, o persoană trebuie să-și recunoască starea și să își dorească să renunțe la băut. Uneori, o persoană poate recunoaște singură că are o problemă, alteori este nevoie ca membrii familiei sau prietenii să intervină și să o facă să conștientizeze.

Nu există un moment potrivit sau greșit pentru a solicita tratament pentru dependența de alcool. Cu toate acestea, dacă nu este tratat, alcoolismul poate declanșa o gamă largă de probleme suplimentare, cum ar fi afecțiuni medicale, probleme financiare, violență domestică sau pierderea locului de muncă.

De aceea este important de știut că, cu cât o persoană primește ajutor mai repede, cu atât sunt mai mari șansele unei sobrietăți de durată.

Semne care indică faptul că o persoană este dependentă de alcool

Apropiații unei persoane sunt cei care pot să își dea seama că aceasta este dependentă de alcool. Pentru acest lucru, există unele semne care avertizează cu privire la alcoolism.

  • Consumul frecvent de alcool
  • Schimbări perpetue de dispoziție
  • Performanță slabă la serviciu sau la școală
  • Scuze pentru neglijarea responsabilităților
  • Negarea consumului excesiv de alcool
  • Fapte de violență sau infracțiuni
  • Scăderea interesului pentru hobby-uri
  • Tipuri de tratament pentru dependența de alcool

Decizia de a primi ajutor în cazul dependenței de alcool este una dintre cele mai importante decizii pe care o poate lua o persoană în viața sa. Dar înainte de a începe tratamentul, pacienții trebuie să înțeleagă diferitele servicii pe care le oferă fiecare program. De exemplu, este important să știe că un program complet se concentrează pe persoana în ansamblu, mai degrabă decât doar pe consumul de alcool.

Citește și: Mituri despre fumat. Care este adevărul din spatele consumului de tutun

Cum se tratează dependența de alcool pe pași

1. Detoxifiera

Detoxifierea este pasul inițial în tratarea alcoolismului și poate fi și cel mai dificil. În primele câteva zile după ce o persoană a renunțat la băutură este posibil să aibă simptome de sevraj puternice.

Din această cauză, etapa de detoxifiere trebuie finalizată numai sub îngrijirea medicală profesională. Specialiștii vor administra și medicamente pentru a ușura durerea.

2. Reabilitarea

Cel mai indicat este ca o persoană dependentă de alcool să fie internată într-o unitate specializată. Programul de reabilitare este adaptat la gravitatea situației, iar pacientul poate avea nevoie de 30, 60 sau 90 de zile de internare.

Specialiștii oferă îngrijire non-stop și ajută pacientul să se pregătească pentru viața de după externare.

3. Consilierea unui terapeut

Întâlnirile frecvente cu un terapeut sunt importante pentru ca persoanele să comunice și să primească îndrumări în timpul recuperării lor. Consilierea deschide o linie de comunicare atât în vremurile bune, precum și în momentele dificile.