Cât de des se face testul Papanicolau, în funcție de vârsta pe care o ai

Publicat: 20 feb. 2021, 09:15, de Irina Maria Mari, în Sănătate , ? cititori
Cât de des se face testul Papanicolau, în funcție de vârsta pe care o ai

Cu câteva decenii în urmă, cancerul de col uterin era unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer diagnosticate la femei. Datorită utilizării crescute a testelor Papanicolau, putem acum să depistăm acest tip de cancer în stadiile sale precanceroase și să luăm măsuri imediate.

Un test Papanicolau este un proces incredibil de ușor și nedureros în care pacientei îi sunt recoltate celule de pe colul uterin și se realizează de cele mai multe ori în timpul examenului pelvian regulat.

Celulele din colul uterin prelevate sunt verificate dacă există modificări anormale care pot fi un precursor al cancerului. Luarea de măsuri în aceste stadii incipiente permite evitarea completă a cancerului de col uterin, explică American College of Obstetricians and Gynecologists- ACOG.

Cât de des se face testul Papanicolau dacă ai sub 30 de ani

Pentru femeile care au sub 30 de ani este recomandată efectuarea testului Papanicolau odată la fiecare trei ani, chiar dacă au vaccinul HPV. Aproximativ 80% dintre femeile care sunt active sexual și care au în jur de 20 de ani sunt infectate cu HPV și, în majoritatea cazurilor, corpul lor face o treabă excelentă în a lupta pe cont propriu împotriva infecției.

Dar această infecție poate modifica și rezultatele testului Papanicolau. Dacă medicii găsesc celule anormale la testul Papanicolau, șansele sunt destul de mari ca acestea să fie sunt cauzate de o infecție cu HPV, motiv pentru care nu ar trebui să te alarmezi dacă testul este „anormal”. Medicii sunt cei care decid dacă sunt motive de îngrijorare și, dacă este cazul, vor cere efectuarea de teste suplimentare, precum o biopsie pentru a determina dacă există celule precanceroase sau canceroase.

Cât de des se face testul Papanicolau după 30 de ani

Recomandarea specialiștilor se schimbă în ceea ce privește frecvența testelor Papanicolau pentru femeile care au depășit vârsta de 30 de ani.

Pentru femeile cu vârste cuprinse între 30 și 65 de ani, este recomandată realizarea unui test Papanicolau și test HPV la fiecare cinci ani. Motivul pentru care se adaugă și testul HPV se datorează faptului că, dacă mai prezinți semne ale acestei infecții după 30 de ani, poate însemna că organismul tău nu a luptat cu succes și este nevoie de ajutor medical.

Efectuând ambele teste la fiecare cinci ani, medicii pot monitoriza sănătatea aparatului reproductiv și sunt mai mari șanse să depisteze infecțiile periculoase care au potențialul de a deveni canceros.

Cât de des se face testul Papanicolau la persoanele de peste 65 de ani

Femeile cu vârsta peste 65 de ani care au avut două teste normale Papanicolau și HPV în ultimii 10 ani pot, în general, să renunțe la ambele teste în acest moment al vieții lor.

Citeșe și:

Mituri despre coronavirus. Cum explică OMS informațiile false care circulă în spațiul public

Mituri despre fumat. Care este adevărul din spatele consumului de tutun

Top mituri despre vaccinul anti-Covid demontate de cercetători: Cele mai absurde teorii ale conspirației