Mituri despre coronavirus. Cum explică OMS informațiile false care circulă în spațiul public

Publicat: 16 feb. 2021, 15:24, de Irina Maria Mari, în SOCIAL , ? cititori
Mituri despre coronavirus. Cum explică OMS informațiile false care circulă în spațiul public

La peste un an de la izbucnirea pandemiei de Covid-19 și în plin proces de vaccinare, încă mai circulă o serie de mituri despre coronavius și multe persoane le cred.

Organizația Mondială a Sănătății a ales 12 cele mai populare mituri despre coronavirus și le-a explicat pentru ca toată lumea să înțeleagă care este realitatea privind virusul care până acum a ucis peste 2,4 milioane de persoane la nivel global.

12 mituri despre Covid-19, explicate de OMS:

Poate Covid-19 să fie transmis prin mărfurile produse în țările în care există o transmisie continuă?

Deși poate rezista mai multe ore pe suprafețe, mediul, transportul și temperaturile variate în timpul transportului fac aproape imposibil ca virusul să rămână activ. Totuși, dacă simțiți că o suprafața poate fi contaminată, curățați-o cu un dezinfectant și spălați-vă mâinile după ce ați atins-o.

Se poate transmite Covid-19 prin înțepătura de țânțari?

Nu există dovezi că noul coronavirus poate fi transmis de țânțari. Virusul poate fi răspândit prin picături de la tuse, strănut sau saliva pacientului infectat.

Cum putem fi siguri că hainele noastre nu răspândesc coronavirusul?

Pe lângă duș în fiecare zi, ar trebui să vă spălați hainele folosind detergent sau săpun și să setați temperatura apei la 60-90 ° C sau să adăugați înălbitor. Uscați hainele într-un uscător la temperaturi ridicate sau la soare.

Consumul de alcool poate ajuta la prevenirea Covid-19?

Consumul de alcool, cum ar fi bere, lichior, vin nu ajută la prevenirea coronavirusului. Ar trebui să vă spălați mâinile des, să purtați măști și să evitați să fiți aproape de cei cu febră și tuse.

Este adevărat că noul coronavirus se transmite în climă rece și nu în climă caldă și umedă?

Coronavirus 2019 poate fi transmis în orice tip de climat. Oriunde v-ați afla, indiferent de ce tip de climat, trebuie să practicați igiena personală, adică să vă spălați des pe mâini, să vă acoperiți gura când strănutați sau tușiți și să purtați măști.

Pot fi termometrele digitale 100% eficiente în detectarea pacienților cu Covid-19?

Virusul poate avea o perioadă de incubare de 1-14 zile și poate provoca simptome precum febră doar la anumiți pacienți. Prin urmare, măsurarea temperaturii nu poate identifica pacienții asimptomatici.

Pot fi folosite becurile UV pentru dezinfectare sau pentru a ucide Covid-19?

Nu utilizați becuri UV pe mâini sau pe orice parte a corpului, deoarece lumina UV vă poate irita pielea.

Poate pulverizarea alcoolului sau a clorului pe corp să omoare virusul din interior?

Pe lângă faptul că nu puteți ucide virusul din interiorul corpului, folosirea acestor produse poate deteriora hainele și alte țesuturi, dar și provoca iritarea ochilor sau a buzelor.

Consumul de usturoi poate preveni Covid-19?

Deși usturoiul are unele proprietăți antimicrobiene, nu există dovezi că ar putea preveni Covid-19

Poate vaccinul împotriva pneumoniei să prevină Covid-19?

Acest virus este nou și diferit de alte tulpini. Avem nevoie de un vaccin dezvoltat special. Există deja mai multe vaccinuri aprobate pentru imunizarea împotriva Covid-19.

Clătirea nasului în mod regulat cu soluție salină poate preveni Covid-19?

Dovezile au arătat că clătirea nasului cu soluție salină ne poate ajuta să ne recuperăm mai repede după o răceala obișnuită, dar nu putem preveni bolile respiratorii infecțioase sau Covid-19.

Există vreun medicament care poate preveni și trata Covid-19?

În prezent, nu există niciun medicament care să poată preveni și trata boala. Pacienții trebuie să primească îngrijiri adecvate și tratamentul administrat este pentru ameliorarea simptomelor și nu vindecarea bolii. OMS lucrează alături de specialiști din toată lumea pentru a găsi un tratament activ împotriva bolii.

Citeșe și:

Mituri despre fumat. Care este adevărul din spatele consumului de tutun

Top mituri despre vaccinul anti-Covid demontate de cercetători: Cele mai absurde teorii ale conspirației

Șapte mituri despre creditele ipotecare demontate de bancheri