Cum se luptă Uniunea Europeană cu seceta și canicula

Aproape jumătate din Uniunea Europeană suferă de caniculă și secetă. Premierul francez Elisabeth Borne vorbește despre situația istorică în care se află Franța obligată să facă față unei secete, cea mai gravă înregistrată vreodată.

Săptămâna trecută, ea a decis să activeze celula interministerială de criză. Această situația îngrijorătoare, determinată de lipsa precipitațiilor și valurile de căldură consecutive, a privat de apă potabilă sute de localități, scrie Le Point.

Și Franța nu este singura  țară în această situație.  În prezent, aproape jumătate din Uniunea Europeană  (46%) suferă din cauza secetei, scrie Le Journal du dimache (JDD).

Mai multe țări au anunțat măsuri de urgență. Este vorba despre Italia, Grecia sau Spania, care au limitat la 27 de grade Celsius temperatura furnizată de aparatele de climatizare în spațiile administrative și comerciale. Barurile, restaurantele și firmele care implică exerciții fizice vor putea menține temperatura în jur de 25 de grade Celsius, precizează ministrul Tranziției ecologice din Spania, ciat de JDD.

În prezent, Andaluzia este una din regiunile cele mai afectate de secetă. Apa pentru economia andaluză este ca gazul pentru economia Germaniei, a declarat președintele regiunii, Juanma Moreno. În Andaluzia, rezervele de apă au scăzut la 30%. Pentru a face față secetei, în multe regiuni din Spania s-a renunțat la umplerea piscinelor sau stropitul parcurilor.

La rândul său, Italia a adoptat măsuri restrictive. Până la 31 august sunt interzise umplerea piscinelor, stropitul grădinilor sau spălatul mașinilor. În cazul nerespectării acestor măsuri, italienii riscă amenzi de 500 de euro. La Castenaso, unde seceta a ajuns la un nivel critic, frizerii au fost somați să spele doar o singură dată părul clienților.

Deși mai puțin expusă acestui risc comparativ cu Spania și Italia, Finlanda se confruntă totuși cu un episod de secetă de aproape șase luni. Nivelul lacului Maridal, principala sursă de apă potabilă din Oslo, a scăzut cu 69% capacitățile sale față de 88% în mod curent. Autoritățile s-au mobilizat rapid. Încă din luna mai, au trimis SMS-uri locuitorilor prin care li cerea să reducă consumul de apă. Mesajul preciza care este nivelul actual al lacului și recomandări care să contribuie la limitarea consumului de apă.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Decizie definitivă în Dosarul Caracal: un pas mic pe Calea Dreptății

Într-un dosar care a șocat România și a fost marcat de neglijență și dezamăgire, o nouă etapă a fost marcată prin decizia definitivă a...

Stenograme explozive care aruncă în aer PMP: cine se află în...

Recentele dezvăluiri legate de stenogramele în care este implicat Cristian Diaconescu au adus o nouă lumină asupra politicii interne din cadrul Partidului Mișcarea Populară...