Cum se obțin împumuturile pentru un teren pe care vreți să vă construiți o casă

Publicat: 14 feb. 2022, 07:30, de Puterea.ro, în ECONOMIE , ? cititori
Cum se obțin împumuturile pentru un teren pe care vreți să vă construiți o casă
Sursa foto: Pixabay.com

Tot mai români visează să aibă propria casă și colțul lor de liniște. Vor să fugă din aglomerația urbană și să se mute de la apartament la casă, unde să aibă parte de spațiu mai mare, de liniște, siguranță și intimitate. Dacă vrei să cumperi un teren și vrei să construiești o casă de la zero, iată tot ce trebuie să știi, de la obținerea unui credit bancar, până la actele pe care va trebui să le întocmiți.

Dacă vrei să cumperi un teren pe care să construiești casă de la zero, cel mai probabil vei avea nevoie de împrumut pentru teren. Și există câteva particularități pentru acest tip de finanțare. În primul rând, pentru că nu există, încă, o locuință care să acționeze ca garanție pentru bancă, te-ar ajuta un suportul unui broker de credite, potrivit unui studiu realizat de Storia.ro.

Ce acte sunt necesare pentru cumpărarea unui teren

Punctul de start al cumpărării unui teren este strângerea și legalizarea documentelor. Un vânzător cu adevărat onest nu se va eschiva să pună la dispoziția ta documentația, alături de orice alte acte care atestă dobândirea parcelei de pământ.

Dar procesul acesta poate fi mult simplificat pentru tine când lași un expert să intervină pe aspectele juridice și legale. Un broker de credite va identifica imediat veridicitatea documentelor și poate ține legătura cu proprietarul pentru colectarea rapidă și corectă a actelor.

Printre documentele absolut necesare într-o astfel de tranzacție se numără:

  • actul de proprietate: acest document arată originea terenului și modul în care acesta a fost dobândit de actualul proprietar;
  • certificatul de atestare fiscală, emis de filiala locală a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, actul dovedește că vânzătorul nu are datorii ce pot fi puse în legătură cu terenul;
  • documentația cadastrală: acest act este eliberat de Oficiul de Cadastru și Publicitate imobiliară. Documentul cuprinde cote și măsurători specifice, ce atestă caracteristicile terenului care face obiectul tranzacției. Delimitarea fiecărei parcele, precum și categoria de folosință aferentă se regăsesc în planul de amplasament și delimitare;
  • extrasul de carte funciară: tot de la Oficiul de Cadastru și Publicitate imobiliară se obține și acest document, în care se regăsesc numărul cadastral și suprafața lotului de pământ;
  • contractul de vânzare-cumpărare: legalizat la un notar public, acest document depinde de toate cele de mai sus, pentru a putea fi întocmit. Actul va fi compus din trei părți distincte: terenul, părțile tranzacției și părțile implicate.

Care este soluția optimă de finanțare a terenului

Poți finanța cumpărarea terenului prin obținerea unui credit ipotecar. Garanția pentru bancă va fi chiar terenul, spun experții de la Storia.ro.

Soluția este să prospectezi în amănunt piața bancară. O poți face pe cont propriu, cerând oferte de la mai multe bănci și analizând prin comparație cum te avantajează condițiile de creditare. Sau poți lăsa un broker de credite să facă aceste drumuri și să-ți obțină topul ofertelor de creditare, care îndeplinesc chiar condițiile tale.

Un rol important în oferta finală îl va avea și evaluatorului terenului. El este trimis de bancă, analizează potențialul și evaluează valoarea terenului, dincolo de prețul propus de proprietar. Pentru stabilirea prețului terenului, evaluatorul va lua în considerare locația terenului, încadrarea în planul urbanistic local, accesul la utilități, poziționarea terenului față de reședința de județ, potențialul zonal, în funcție de obiectivele comerciale sau turistice.

Creditul ipotecar – o soluție ce vine la pachet instrucțiuni de la experți

Principalul avantaj pentru obținerea creditului ipotecar este simplu: ai șansa să cumperi acum un teren de care să te bucuri cât mai repede pentru tot restul vieții, plătind eșalonat dobânda către bancă.

Găsirea soluției optime de finanțare este un proces dificil și un grad de stres pronunțat. Informațiile disponibile incomplete și limbajul bancar birocratic generează teama unei alegeri dezavantajoase și ireversibile.

Tot demersul începe prin compararea ofertelor bancare și analizarea implicațiile de natură să influențeze rata dobânzii pe perioadă medie și lungă, de zeci de ani. Pe fondul unui context financiar incert, chiar și o discuție cu un broker de credite poate face lumină în lista de obiective și setează pașii isteți prin care le poți atinge.