Cum se pot schimba banii vechi? Află ce bancă cumpără bani vechi

Mulți dintre noi găsim bani vechi prin casă și ne întrebăm dacă se pot schimba banii vechi și ce bancă îi cumpără. Ei bine, banii vechi, uzați sau deteriorați se pot schimba la Banca Națională a României.

De câte ori nu ați auzit un apropiat spunând “Am găsit banii ăștia vechi prin casă. Ce-aș putea face cu ei? Oare cum schimbăm banii vechi? Dacă, da, cum”. E bine de știut că banii vechi pot fi schimbați la Banca Națională a României (BNR). Puteți să trimiteți banii vechi, într-un plic, la sucursalele regionale ale BNR din București, Craiova, Cluj-Napoca, Constanța, Iași și Timișoara. Cheltuielile de trimitere a banilor vor fi suportate de BNR:

“Bancnotele imprimate pe suport de polimer şi monedele metalice din vechea emisiune pot fi preschimbate pe termen nelimitat, fără taxe şi comisioane, conform reglementărilor de denominare”, ne informează BNR.

Cum pot schimba banii vechi, rupți sau deteriorați

Putem înlocui, tot la BNR, și banii deteriorați sau foarte uzați, fără taxe și comisioane. “Însemnele monetare prezentate se ramburseaza integral (100% din valoare), chiar dac[ acestea prezintă lipsuri, în limitele legale admise, dar numai în condiţiile în care acestea se pot identifica fără rezerve. Însemnele monetare cărora le lipseşte mai mult de 40% din suprafaţă sau care nu prezintă toate elementele de identificare nu se pot rambursa solicitantului”, explică oficialii BNR.

Înlocuirea se face fie prin prezentare la ghişeul special al uneia dintre sucursalele menţionate, fie prin trimitere prin poştă. “Atât în cazul preschimbării însemnelor monetare care nu mai au putere circulatorie, cât și în cazul schimbului însemnelor monetare uzate sau deteriorate, primite de la populație prin poștă, contravaloarea taxelor poștale aferente remiterii către petenți a numerarului schimbat va fi suportată de BNR”, se arată în explicațiile băncii centrale.

Datele de contacte ale băncilor care primesc banii vechi

În cazul în care doriți să mergeți personal, la ghișeul BNR pentru a schimba banii vechi sau uzați, oficialii băncii centrale recomandă să vă programați telefonic, în intervalele orare în intervalele orare 8.30 – 12.00, 12.30 – 14.30, sau prin email la următoarele date de contact:

  • Sucursala Regională Bucureşti: 0373 336220 – ProgramariSRB@bnro.ro
  • Sucursala Regională Cluj: 0373 335734 – ProgramariCluj@bnro.ro
  • Sucursala Regională Constanța: 0373 335873 – ProgramariConstanta@bnro.ro
  • Sucursala Regională Dolj: 0373 335936 – ProgramariDolj@bnro.ro
  • Sucursala Regională Iaşi: 0373 336340 – ProgramariIasi@bnro.ro
  • Sucursala Regională Timiş: 0373 336914 – ProgramariTimis@bnro.ro

Mai multe articole...

Cele mai citite articole