Cum se pregătește România de cutremur. Ce măsuri anunță Guvernul

Cutremurele din ultima perioadă au pus și Guvernul în mișcare. Premierul Nicolae Ciucă a declarat la prima şedinţă a Comitetului interministerial pentru analiza de risc seismic, că obiectivele prioritare, în acest moment, sunt şcolile precum şi spitalele şi clădirile publice.

Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Dezvoltării, Cseke Attila să monitorizeze realizarea în practică a tuturor proiectelor privind coonsolidarea clădirilor cu risc seismic.

”Nu ne putem plânge de planuri şi proiecte, ceea ce putem să constatăm este faptul că ele suferă din punct de vedere al punerilor în aplicare. Şi atunci, vă rog să avem un instrument, la nivelul Comitetului, prin care să monitorizăm evoluţia punerii în aplicare a tuturor acestor proiecte.

Dvs le veţi aproba, ele sunt în coordonare la nivelul minsterului, dar aş dori foarte mult să avem contribuţia de responsabilitate a autorităţilor locale, pentru că la nivelul lor există responosabilitatea faţă de tot ceea ce se realizează în comunităţi şi atunci, stabilim, vă rog să veniţi cu propuneri concrete, luăm decizia în comitet şi o transmitem ca atare”, a spus premierul.

Nicolae Ciucă a arătat că totodată, ”este important ca pe lângă aceste programe finanţate de la bugetul de stat să avem în vedere programele, proiectele care sunt în derulare pe fonduri europene, atât de coeziune cât şi din PNRR precum şi celelalte programe care sunt finanţate de diverse instituţii”.

Şeful Executivului s-a referit la ”programul derulat prin finanţare de la Banca Mondială, care de asemenea este o oportunitate foarte bună care nu are ritmul pe care l-au aşteptat în vederea punerii lui în practică”.

”Acestea toate sunt elemente de monitorizare la nivelul Comitetului şi pentru măsuri concrete astfel încât să avem certitudinea că se vor îndeplini.Obiectivele prioritare, în acest moment, sunt elementele de infrastructură din ministerul Educaţiei, respectiv şcolile şi celelalte clădiri în care se desfăşoară procesul de învăţământ precum şi spitalele şi clădirile publice unde îşi desfăşoară activitatea un număr mare de persoane”, a afirmat premierul.

”Pentru că avem în acest moment priorităţile şi practic identificate o parte din fonduri, acolo unde nu vom avea resursa financiară de la fondul de rezervă va trebui să ne coordonăm cu Ministerul de Finanţe şi să identificăm soluţiile de asigurare a finanţării. Cert este că avem nevoie de prioritizare în funcţie de nivelul de risc seismic şi de asemenea să ne coordonăm cu posibilităţile financiare ale autorităţilor locale pentru că, încă o dată, este asumarea la nivelul guvernului dar în coordonare cu autorităţile locale”, a menţionat şeful Executivului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...