Cum și-au recăpătat unii pacienți paralizați folosirea mâinilor

Publicat: 21 mai 2024, 16:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Cum și-au recăpătat unii pacienți paralizați folosirea mâinilor
pacienți paralizați accident vascular cerebral neurostimulare

Un stimulator neuroelectric  a ajutat un grup de pacienți paralizați să-și folosească mâinile. Și în viitor se speră să fie folosit pentru a îmbunătăți recuperarea după un accident vascular cerebral, spun cercetătorii.

Dispozitivul ARC-EX trimite un curent electric la măduva spinării prin electrozii de suprafață, crescând puterea, senzația și capacitatea de mișcare în cazul persoanelor cu paralizii.

În urmă cu 14 ani, Melanie Reid, editorialist la The Times, a rămas paralizată după ce a căzut de pe un cal. Ea a beneficiat de acest dispozitiv timp câteva luni și, spune ea, citată de Sky news, este încântată că poate folosi mâna stângă: la tabletă, telefon, centura de siguranță în mașină, să-și prindă părul în coadă.

Studiul

La acest studiu internațional au participat 60 de pacienți care au suferit leziuni ale coloanei vertebrale.. Ei au  beneficiat de terapie de stimulare ARC-EX.

Potrivit rezultatelor publicate în revista Nature Medicine, 90% dintre pacienții incluși în studiu au obținut o îmbunătățire semnificativă . 87% au raportat o ameliorare  a calității vieții.

Dr. Chet Moritz, specialist în medicina de reabilitare la Universitatea din Washington și unul dintre coautorii studiului, subliniază că acest dispozitiv este util și pentru persoanele care au pierdut complet mișcarea mâinii și a brațului. ”Există beneficii chiar și atunci când stimulatorul este oprit”, subliniază  dr. Moritz.

Dispozitivul ARC-EX este realizat de compania Onward Medical. El  este programat să livreze un model specific de impulsuri electrice de frecvență înaltă prin electrozi montați peste măduva spinării.

Conectarea la un încărcător de telefon, prinderea foarfecelor, ridicarea furculiței la gură sau introducerea unei chei într-o lacăt… Unele dintre aceste acțiuni simple  au devenit din nou posibile pentru persoanele cu leziuni ale măduvei spinării. Aceste rezultate au fost obținute prin participarea la un program de cercetare bazat pe un sistem de neurostimulare electrică dezvoltat de compania europeană Onward Medical , co-fondată de Grégoire Courtine , un neuro-cercetător francez  la École Polytechnique Fédérale Lausanne din Elveția.

Cercetătorii implicați în acest studiu spun că frecvența înaltă amorțește nervii din piele, astfel încât un curent electric mai puternic poate fi trimis către fibrele nervoase senzoriale din măduva spinării.

”Am văzut oameni care au pierdut complet mișcarea în mâini și brațe recâștigând-o în timpul experimentelor cu acest tip de stimulare”.

Cercetătorii cred că stimulatorul electric ar putea fi folosit în viitor pentru a ajuta persoanele cu paralizie să se deplaseze și pentru a îmbunătăți recuperarea după un accident vascular cerebral.