Cum sunt înșelați românii prin metoda „cutiuța” sau „cuptorul” la lemnele pentru foc

Publicat: 26 mai 2023, 07:44, de Florentin Lucaniuc, în ACTUALITATE , ? cititori
Cum sunt înșelați românii prin metoda „cutiuța” sau „cuptorul” la lemnele pentru foc

Vânzătorii realizează în bena autoutilitarei un fel de capră (schelet) înaltă aproape cât marginile benei, pe care sunt așezate, ulterior lemnele. Astfel, rămâne un spațiu gol despre care cumpărătorul nu știe, pentru că nu este vizibil.

Escrocheria prin care oamenii sunt păcăliți să cumpere lemne de foc în cantități mult mai mici față de înțelegerea cu vânzătorul, la preț dublu, se practică în toată țara.

După imaginile virale din județul Olt, au apărut noi dovezi ale unor astfel de escrocherii. Astfel, o fotografie postată pe Facebook arată modul în care este încărcată o mașină de lemne într-o comună din județul Suceava. Chiar dacă, din exterior se vede o cantitate importantă de lemne, în realitate aceasta este mult mai mică.

Vânzătorii realizează în bena autoutilitarei un fel de capră (schelet) înaltă aproape cât marginile benei, pe care sunt așezate, ulterior lemnele. Astfel, rămâne un spațiu gol despre care cumpărătorul nu știe, pentru că nu este vizibil.

Vânzarea lemnelor se face prin măsurare, astfel încât rezultă o cantitate mult mai mare decât se află în realitate în autovehiculul de transport. Metoda a fost numită și ”cutiuța” sau ”cuptorul”, termeni dați spațiului gol care rămâne în interiorul benei.

”Așa încarcă lemnele unii nesimțiți fără frica de Dumnezeu, din Bogata, comuna Baia, jud Suceava. Dacă apropiați foto se observa cum dedesubt și la mijloc fac un fel de capra așezând lemnele în picioare. Când ajung la destinație și vând lemnele spun că sunt din comuna Mălini sau comuna Slatina”, susține persoana care a realizat fotografia. Imaginea a fost postată pe Facebook în decembrie 2022.

escrocherie lemne

FOTO Facebook

”Eu am vrut să cumpăr de la ei și le-am zis că le dau cât vor, doar să mă lase să le descarc la mâna, au zis nu, au zâmbit și au plecat să caute o biată bătrânică să o poată păcăli”, a comentat un utilizator al rețelei

”Niște javre. Să le întoarcem favoarea cum fac și ei. Să îi sunăm că vrem lemne la o adresa anume și când să ajungă la locul dat să îi aștepte poliția (anunțată de persoana care sună că vrea lemne), să le ceară acte pe lemne. O dată de două ori așa și după aia nu mai fură la metru. Toți cei de la Bogata așa fac am pațit-o și eu, mi-a făcut picior că să nu se dărâme și m-a furat cu 2 metri”, a afirmat o altă persoană.

Citește și:

Înșelăciunea Maradona la Olt

În același mod, un cumpărător din județul Olt a fost păcălit chiar în propria curte de vânzător, să plătească mai mult decât ar trebui pentru lemnele cumpărate. Tot momentul a fost surprins de camerele de supraveghere din curtea unui vecin. Videoclipul a ajuns pe rețelele de socializare și s-a viralizat. Polițiștii au deschis acum o anchetă.

Videoclipul surprinde, în cele 34 de secunde, cât de ușor sunt păcăliți oamenii de vânzătorii de lemne. „Metoda Maradona cu lemne de foc în sat Salcia, județul Olt… Hai să vedem câți se prind!” este scris în descrierea postării.

În imagini se observă cum doi bărbați se pregătesc să descarce lemnele de foc în curtea clientului. Unul dintre ei îl ține de vorbă pe bărbat, în timp ce celălalt îl dirijează pentru a putea răsturna lemnele în curte. După 2-3 secunde, încărcătura pur și simplu se prăbușește, devenind evident că lemnele de foc au fost strategic aranjate pe un schelet, în așa fel încât partea de jos a remorcii să rămână goală. Astfel, cumpărătorii ajung să plătească de fapt pentru jumătate din cât credeau că au cumpărat.