Cum te prinzi când cineva te minte: sfaturi de la profesioniști

Publicat: 11 apr. 2024, 21:25, de Radu Caranfil, în SOCIAL , ? cititori
Cum te prinzi când cineva te minte: sfaturi de la profesioniști

Dacă pantalonii ar arde de la minciuni, mulți dintre noi am fi în flăcări în orice clipă, alergând după prima găleată cu apă. „Oamenii mint în cele mai multe zile„, spune Kevin Colwell, profesor de psihologie la Universitatea de Stat Southern Connecticut, care studiază conceptul de decepție. Majoritatea minciunilor sunt acele minciuni inofensive, albe, care nu rănesc pe nimeni. „Minciuna este o abilitate socială foarte importantă„, mai spune el. „Ea unge roțile societății și face ca relațiile noastre să funcționeze mai bine.

Minciunile mai periculoase, însă – cele care sunt reprezentări intenționate ale faptelor materiale – au efectul opus. A fi mințit sau înșelat poate deteriora sănătatea mentală a cuiva și poate duce la o serie de consecințe în viața lor, explică Colwell, inclusiv distrugerea relațiilor lor. De aceea, mulți dintre noi ne comportăm ca detectivi, încercând să separăm faptele de minciuni. Deci, cum poți să afli dacă cineva îți spune o minciună? Cheia este să intri în conversație fără presupuneri, spune Colwell, care a instruit ofițeri de poliție și investigatori, cu grupuri precum Centrul Național de Contraterorism, în detectarea deceptivelor. „Trebuie să nu intri în discuție presupunând că îți spun o minciună, pentru că, dacă o faci, asta va schimba modul în care interacționează cu tine„, spune el. „Trebuie să fii angajat și să te conectezi cu ei într-un mod care face conversația ușoară pentru ei.

Nu vei putea întotdeauna să afli sigur. Dar iată la ce să fii atent dacă încerci să descoperi dacă cineva îți spune o minciună.

Vor fi probabil semne fizice

Pentru a ști dacă cineva minte, trebuie să ai o înțelegere de bază a ceea ce este normal pentru acea persoană, explică Jim Clemente, fost procuror în statul New York și fost agent special FBI în retragere. Cu cât petreci mai mult timp cu ei, cu atât vei fi mai capabil să recunoști schimbările în comportament și comunicare. Unele persoane, de exemplu, ar putea să se străduiască să aibă contact vizual în fiecare conversație; pentru altele, va fi un semn că ceva nu este în regulă. Odată ce știi care este norma lor, fii atent la schimbările fiziologice cauzate de răspunsul luptă-sau-fugi: cineva care minte ar putea începe să transpire, sau pulsul lor va fi vizibil crescut în gât. Pe măsură ce ritmul cardiac și presiunea arterială le cresc, salivarea lor va scădea, ceea ce înseamnă că ai putea observa că înghit sau își ling buzele. Unele persoane vor începe să se agite. „Își mișcă torsul, își mișcă scaunul de la persoana care vorbește cu ei, stau sau încearcă să plece – am văzut totul„, spune Clemente. „S-ar putea să vezi frecarea sau strângerea mâinilor, plescăitul părților corpului, tusea, trageri de păr. Toate acestea pot fi eliberări de stres și tensiune.”

Vor repeta aceeași poveste din nou și din nou

Să zicem că îți întrebi partenerul ce făcea miercurea seara. După ce îți spune, răspunde-i: „Sună interesant. Mi-ar fi plăcut să fiu acolo – spune-mi mai multe despre ce s-a întâmplat.” Oamenii care spun adevărul tind să vorbească într-un mod natural, fluent, spune Colwell – nu sunt îngrijorați de a fi prinși. Deci, ei vor furniza detalii noi, relevante, pe care nu le-au inclus prima dată.

În schimb, oamenii care mint se feresc. Ar putea vorbi mult, dar „îți vor spune același lucru pe care tocmai ți l-au spus, la fel cum au spus-o deja„, spune Colwell. „Se asigură că nu se contrazic și nu oferă informații care ar putea duce la prinderea lor.” Dacă auzi prea mult de același lucru, continuă să pui întrebări specifice – și în curând va fi, probabil, evident că ai descoperit o minciună.

Vor fi cronologici în mod ciudat

Oamenii care mint tind să spună povești cronologice, observă Colwell – spre deosebire de cei care spun adevărul, care vor merge de la cele mai importante părți la cele mai puțin importante. Dacă nu ai nimic de ascuns, „primul lucru pe care îl vei reaminti este cel mai important element al acelui eveniment, iar apoi restul va reveni„, spune el. „Dacă știi că vei minți, te-ai antrenat și ai un scenariu – iar scenariile încep de la început și se termină la sfârșit. Scenariile nu încep din mijloc.

Vor vorbi mai elocvent

Surprinzător, oamenii vorbesc adesea mai bine când mint decât când spun adevărul. „Ei se angajează în managementul impresiilor„, spune Colwell. Asta ar putea însemna folosirea unui vocabular mai complex și sofisticat decât ai aștepta, cu cuvinte pe care nici măcar nu-ți dai seama că le cunosc. Deci, dacă te miri de noua lor stăpânire a limbajului, este un indiciu că îți spun o minciună în acel moment, spune el.

Vor schimba pronumele

Când o femeie își întreabă soțul mincinos despre cum și-a petrecut ziua, acesta ar putea răspunde: „M-am dus în parc. Am luat prânzul.” Observă că a eliminat „mi-am” din fața „luat prânzul„, explică Clemente. A lăsat doar am luat prânzul. Am – adică noi. Asta ar putea fi pentru că el încearcă să ascundă faptul că el și o altă persoană – „noi” – au luat prânzul împreună. Similar, el își amintește de suspecți care au spus: „Am plecat de acasă. Era în flăcări.” Răspunsul lui a fost: „Ai plecat de acasă pentru că ai descoperit că era în flăcări, sau pentru că tu i-ai dat foc?

Sentința lor poate fi plină de calificative

Unele minciuni sunt indirecte. Oamenii omit fapte cruciale sau simulează uitarea. În aceste cazuri, adesea vor răspunde la întrebări cu întrebări, spune Clemente. Ia în considerare scena celebră din Seinfeld în care o întreabă pe prietena lui, Elaine, dacă are o aventură cu George. „De ce ai crede că am o aventură cu George?!” răspunde o Elaine agitată. (Spoiler: Ea nu avea, dar îl acoperea pe George, care fusese într-o întâlnire cu personajul jucat de Marisa Tomei.) Sau, întrebat dacă l-a ucis pe fratele său, un criminal ar putea răspunde: „De ce aș vrea să-l rănesc pe Jack?” Dacă pui o întrebare cu da sau nu, spune Clemente, fii atent dacă nu primești un răspuns direct.

Oamenii care mint prin omisiune tind, de asemenea, să fie vagi sau evazivi, folosind fraze precum „cred”, „probabil”, „mai degrabă”, „poate că am fost” și „am început să”, observă Clemente. „Dacă cineva spune: ‘Am început să mă duc la muncă, și apoi când am ajuns acolo …’, probabil că a eliminat ce s-a întâmplat între timp„, spune el.

Tonul va suna diferit

Atenția la semnalele verbale non-lingvistice – cum ar fi tonul, volumul, ritmul și tonul – poate fi revelatoare. Oamenii care spun adevărul vorbesc de obicei într-un mod consistent, spune Clemente; cei care mint probabil vor avea un ritm întrerupt, cu variații de ton și amplitudine. „Dacă cineva este sub stres, tonul lor ar putea să crească destul de mult„, spune el. „Ritmul lor ar putea să încetinească pentru că încearcă să gândească, sau ar putea fi foarte rapid pentru că sunt atât de nervoși.”

Ochii lor ar putea ascunde secrete

Există o presupunere comună că oamenii se uită în altă parte când mint – dar, de fapt, cercetările sugerează că evitarea privirii este comună atunci când gândim, ceea ce nu se traduce neapărat în a spune o minciună. „Oamenii care au o minciună pregătită se uită adesea fix la tine, pentru că vor să știe dacă le cumperi ce vând„, spune Wendy Patrick, un procuror veteran și autor al cărții Red Flags: How to Spot Frenemies, Underminers, and Ruthless People.. „Ei încearcă să vadă dacă cumperi ce vând.

În plus, oamenii care mint de obicei nu zâmbesc cu ochii lor, adaugă ea. În general, dacă cineva spune adevărul, „îi vei vedea liniile din jurul ochilor când se relaxează în zâmbetul lor„. Probabil este un pariu sigur să te încrezi în ceea ce spun.

Mijloacele lor nu se vor potrivi cu situația

Când oamenii spun adevărul, starea lor de spirit și maniera lor ar trebui să se potrivească cu mesajul, spune Patrick. Dacă detectezi o discrepanță vizual-verbală, consideră-o un semn de avertizare. Acest lucru ar putea însemna că zâmbești sau chicotești în timp ce discuți un subiect serios – așa cum a făcut Christopher Watts în mod celebru, în 2018, când poliția l-a interogat dacă și-a ucis soția dispărută. (Deși Watts a susținut inițial nevinovăția sa, ulterior a recunoscut că a ucis-o pe soția sa însărcinată și pe cele două fiice ale lor.) „Nu trebuie să fie întotdeauna ceva atât de senzațional„, adaugă ea. „Dar este dinamica modului în care emoțiile noastre trădează cuvintele noastre și indică faptul că spunem o minciună.

Minciuna poate fi definită ca fiind o declarație sau o afirmație făcută cu intenția de a înșela sau de a induce în eroare. Este o formă de comunicare în care se prezintă informații false cu scopul de a obține un anumit beneficiu sau de a evita consecințele neplăcute. Minciuna poate fi exprimată verbal, prin gesturi sau prin omisiuni. Deși minciuna poate fi folosită în diverse contexte și pentru diverse scopuri, ea poate avea consecințe negative asupra relațiilor interpersonale, încrederea și integritatea individului.

Și, dacă ar arde, am alerga, toți, cu pantalonii în flăcări.