EXCLUSIV Cum țepuiește ADS prin licitație, cu binecuvântare lui Daea, bugetul de stat cu 6.000.000 de euro

Publicat: 11 nov. 2022, 07:15, de Ion Teleanu, în News , ? cititori
EXCLUSIV Cum țepuiește ADS prin licitație, cu binecuvântare lui Daea, bugetul de stat cu 6.000.000 de euro
Daea-si-Sava

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a patentat împreună cu vătaful Agenție Domeniilor Statului (ADS), George Sava, o metodă șmecherească de țepuire a bugetului de stat.

Adjudecarea cu bonus de 277 ha

La scurt timp după revenire la conducerea Ministerului Agriculturii, Petre Daea, a aranjat ca buzoianul George Sava să conducă ADS, deși în scripte este director adjunct. Ca atare, George Sava a anunțat cu surle și trâmbițe că până la sfârșitul lunii august va scoate la licitație circa 12.000 ha de teren agricol.

Numai că de la vorbe la fapte e drum lung. Însă, la sfârșitul lunii septembrie 2022, ADS a anunțat că o firmă din județul Brăila a câștigat licitația pentru cele 1.344 ha de teren agricol scoase la concesionare la Gropeni Stăncuța – Brăila cu o redevență record, susține ADS, de 2.438 kg/an/ha.

Conform ADS, pentru terenul din Brăila au depus oferte cinci firme: Maria Group din Chirnogi, județul Călărași, Lta Mondial din județul Constanța, Ital Agro cu sediul în localitatea Foltești, comuna Foltești, județul Galați, Gropeni Real Estate din județul Brăila și Agroindustriala Râmnicelu, din Râmnicelu, județul Brăila.

A fost declarată câștigătoare firma Agroindustriala Râmnicelu deoarece ”a depus o ofertă de 2.438 de kilograme de grâu pe hectar, cea mai mare cantitate raportat la celelalte patru societăți”, iar ”redevența minimă de la care s-a pornit a fost de 842 kilograme/an/hectar”.

Durata concesiunii este de 20 de ani, dar la cele 1.344 hectare de teren agricol, care este irigabil, se mai adaugă alte 277 ha de teren neagricol. Adică, cele 277 ha de teren de agricol este un bonus pentru firma câștigătoare că deh doar terenul respectiv o să stea necultivat.

Justificarea alambicată a lui Daea pentru… ajutarea lui Sava

În spatele acestui anunț al ADS este o inginerie financiară incredibilă pe care DNA nu a trebui să o rateze. Ceea ce nu a spus directorul ADS, George Sava, și ministrul Petre Daea este faptul că până la organizarea acestei licitații, redevența pentru cele 1.344 ha de teren agricol de la Gropeni Stăncuța – Brăila a fost de 3.000 kg/an/ha.

Ca atare, potrivit legislației în vigoare, ADS nu putea porni licitația de la 842 kilograme/an/hectar, ci de la 3.000 kg/an/ha.

Dar, ministrul Petre Daea a precizat pentru PUTEREA că Pentru suprafața de teren cu destinație agricolă aflată anterior în exploatarea S.C. Orezul S.A. Gropeni, județul Brăila ofertată la concesionare în cursul lunii octombrie 2022 nivelul redevenței de pornire a licitație a fost cel reieșit din calcul, ținând cont de faptul că terenul respectiv era liber de contract la data respectivă”.

Mai mult, acesta a ținut să sublinieze că ”Nivelul redevenței minime pentru hectarul de teren cu destinație agricolă se stabilește prin hotărâre a Comitetului de Privatizare, Concesionare și Arendare al Agenției Domeniilor Statului”, iar ”Redevența pentru terenurile aflate în administrarea Agenției Domeniilor Statului ofertate la arendare/concesionare se calculează pornind de la nivelul minim al redevenței la care se adaugă coeficienții de majorare ai redevenței minime în funcție de factorii favorizanți ai exploatației (clasa de calitate a solului, categoria de folosință a terenului, amenajări pentru irigații, desecări – drenaje, lucrări antierozionale, categoria localității, amplasarea terenului față de localitate, facilități de transport inputuri și recoltă, suprafața arendată/concesionată)”.

Adică, Comitetul de Privatizare, Concesionare și Arendare al ADS stabilit de către directorul adjunct George Sava decide care este redevența minimă de la care pornește licitația, dar nu spune nimic despre faptul că licitația trebuia să pornească de la redevența minimă de 3.000 kg/an/ha.

Pentru Daea și Sava 3.000 kg/an/ha este egal cu 842 kg/an/ha

Dacă licitația pornea de la 3.000 kg/an/ha și se adjudeca la acest tarif și, ținând cont că prețul mediu acum pe piață este 390 euro/tona de grâu, reiese că în 20 de ani, ADS trebuia să încaseze o redevență în valoarea de circa 31.450.000 de euro.

Dar, cum firma din Brăila și-a adjudecat licitația la redevența de 2.438 kg/an/ha, adică cu 562 kg/an/ha mai puțin decât redevența legală de 3.000 kg/an/ha, rezultă că ADS va încasa în 20 de ani suma de circa 25.560.000 de euro.

Asta înseamnă că ADS și bugetul de stat va încasa mai puțin în fiecare an cu circa 300.000 de euro, ceea ce reprezintă vreo 6.000.000 de euro în 20 de ani. Poate totuși DNA va scana și această inginerie financiară țesută de directorul adjunct al ADS, George Sava, cu binecuvântarea ministrului Petre Daea?