Cum va arăta cel mai dificil lot al autostrăzii care traversează Carpații. Tuneluri și viaducte impresionante, peisaje de vis (VIDEO)

Publicat: 22 mai 2025, 22:18, de Marian Apipie, în Transporturi , ? cititori
Cum va arăta cel mai dificil lot al autostrăzii care traversează Carpații. Tuneluri și viaducte impresionante, peisaje de vis (VIDEO)

România va avea în următorii ani cea mai spectaculoasă autostradă care va traversa Munții Carpați. Este vorba de A1 Sibiu – Pitești (122 km), cu ale sale două secțiuni cu cel mai dificil grad tehnic de execuție din întregul proiect. Autostrada are cinci secțiuni, dintre care două montane, Boița – Cornetu și Cornetu – Tigveni. Pe secțiunea 1 Sibiu – Boița se circulă din 2022, secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș (cu primul tunel forat prin Dealul Momaia) va fi gata în 2026, iar secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești va fi deschisă integral luna viitoare. Loturile cele mai dificile sunt și cele mai spectaculoase.

Cum va arăta cel mai dificil lot al autostrăzii care traversează Carpații. Șeful CNAIR, Cristian Pistol, a postat un video sugestiv cu secțiunea 2 Boița – Cornetu a A1 Sibiu – Pitești, lotul cu un grad tehnic de execuție extrem de ridicat. Viaductul de la Boița, cu o lungime de 650 m, este unul dintre elementele dificile de pe traseul de 31,3 km ai secțiunii care șerpuiește de-o parte și de alta a Oltului.

Drumul are în total 56 de lucrări de artă: 48 de poduri, pasaje și viaducte, un ecoduct și 7 tuneluri (Boița și Lazaret – câte două, Câineni – cel mai lung, Robești și Racovița). Proiectul secțiunii 2 a A1 Sibiu – Pitești mai prevede peste 1.000 de grinzi prefabricate și aproximativ 40.000 de tone de confecție metalică pentru tablierele din oțel, plus 5.000 de tone de oțel pentru elementele din tuneluri.

Cum va arăta cel mai dificil lot al autostrăzii care traversează Carpații

Potrivit directorului CNAIR, evoluția lucrărilor pe secțiunea 2 Boița – Cornetu este una bună. „Asocierea de constructori turci (Mappa -Cengiz) este mobilizată în zona în care se realizează viaductul de pe sectorul 1, cu 138 de muncitori și 59 utilaje. Stadiul fizic al lucrărilor la viaduct este de 41,41%, iar pe toată lungimea acestei secțiuni se apropie de 5%. Dacă antreprenorii vor menține mobilizarea pe toți cei 31,33 km ai acestei secțiuni sunt șanse reale ca termenul contractual de finalizare a lucrărilor, anul 2028, să fie respectat“, a transmis, pe Facebook, Cristian Pistol.

Acesta a făcut referire la viaductul de la Boița, unde lucrările au demarat în august 2024. Asocierea de antreprenori turci Mapa – Cengiz adusese atunci prima foreză de mare capacitate și începuse forajele pentru fundațiile primilor piloți ai viaductului Boița.

Potrivit CNAIR, pe sensul de circulație dinspre Sibiu spre Pitești al autostrăzii, pe circa 5 kilometri în zona Câineni – Robești, „se vor executa cele mai spectaculoase lucrări ale proiectului, fiind vorba de o succesiune de tuneluri și poduri care traversează râul Olt de două ori“.

De la kilometrul 31+00 la 36+500 autostrada va traversa, la înălțime, prin două tuneluri și trei viaducte majore. „Proiectarea acestui traseu a fost făcută în acest fel din cauza sinuozității râului Olt pe această porțiune a autostrăzii care face imposibilă desfășurarea traseului pe un singur mal al râului, din cauza restricțiilor legate de viteza de proiectare și mărimea curbelor“, a explicat CNAIR, într-un răspuns transmis HotNews.ro. „Podul se află pe o curbă strânsă, care va implica o geometrie specială a structurii metalice și va face practic imposibilă folosirea unui lansator de grinzi de pe mal“, a mai precizat CNAIR.

Cel mai lung tunel va avea 1,5 km pe sens, executat prin metoda NATM

După viaductul de la km 36 se va intra în cel mai lung tunel de pe acest tronson: tunelul Câineni (1.513 m galeria stângă, 1.536 m galeria dreaptă). Tunelul, ca și celelalte galerii, va fi executat prin metoda NATM (New Austrian Tunneling Method).

„Dificultățile principale de execuție ale acestui tunel sunt legate de zona celor două portaluri, de intrare și respective ieșire, care se află în zone cu versanți foarte înclinați și stâncoși “, a detaliat CNAIR în răspunsul oferit HotNews.ro. Aproximativ la o treime de la intrarea în tunel, din direcția Sibiu, tunelul va subtraversa Valea Urii (adâncimea tunelului în această zonă este de 15 metri).

Imediat după tunel, autostrada se mută direct pe viaductul 37, care trece peste DN7, calea ferată și peste râul Olt. Viaductul V37 va avea o lungime de 592 de metri, o înălțime maximă de 26,4 metri și 9 deschideri. În această zonă, pe râul Olt se află lacul de acumulare al barajului hidroelectric Robești, așa că din cauza lățimii foarte mari a apei în această zonă, două dintre fundațiile podului se vor afla în mijlocul râului și două dintre acestea spre malul stâng și drept. „Soluția luată în calcul pentru instalarea suprastructurii este lansarea tablierului în lungul podului, cu ajutorul unui lansator de grinzi”, explică CNAIR.

Viaduct realizat cu o metodă în premieră în România

După traversarea râului, traseul autostrăzii se înscrie pe o direcție paralelă cu râul Olt, pe partea stângă a acestuia și urmează Viaductul 38, practic cel mai lung de pe sectorul de autostradă, având aproximativ 750 metri lungime și 16 deschideri de 40 de metri și de 50 metri.

Pentru că viaductul traversează o zonă mlăștinoasă, aferentă gurii de vărsare a râului Boia, metoda de execuție aleasă a fost sistemul MSS (Movable Scaffolding System – Sistem de schele mobile), care este o premieră în România și simplifică mult execuția suprastructurii. În acest sistem, tablierul podului este turnat din beton în poziția finală, pe câte o deschidere întreagă, după care urmează tensionarea lui.

Ulterior acestor operațiuni, sistemul de schele mobile este desfăcut cu ajutorul unor sisteme hidraulice și ulterior mutat pe următoarea deschidere a podului. „Se estimează că un asemenea ciclu de lucru poate fi realizat în 2 săptămâni“, a susținut CNAIR.

Secțiunea 2 Boița – Cornetu (31,33 km)

Antreprenor: Asocierea Mapa Insaat Ve Ticaret AS – Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret AS;
Durată contract: 68 de luni (18 luni proiectare, 50 de luni execuție);
Valoarea contract: 4,250 miliarde de lei, fără TVA;
Sursă de finanțare: Programul Transport (PT);
Termen deschidere: 2028.

Citește și: Când vom circula de la Ploiești la Pașcani, pe prima autostradă construită doar cu fonduri din PNRR (VIDEO)