Curiozități despre limba română. Care este cea mai lungă, dar și cea mai scurtă denumire de localitate

Știai că se vorbește oficial românește și în Republica Moldova, dar și în Provincia Autonomă Voivodina din Serbia? Există multe alte curiozități din limba română, de la cele mai vechi cuvinte și până la cea mai folosită literă din alfabet.

Palindromul, un altfel de joc de cuvinte 

Limba română are câteva palindromuri. Ele se referă la cuvinte sau grupuri de cuvinte pe care le poți citi de la stânga la dreapta și invers, fără să le pierzi sensurile: „tot“, „Ana“, „cojoc“, „o ramă maro“ ș.a. 

Cea mai folosită literă din alfabet 

Cele mai multe cuvinte din limba română încep cu litera „C“. Drept dovadă este Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX), care conține nici mai mult, nici mai puțin de 19.750 de definiții ale termenilor ce încep cu litera „C“. 

Înlocuiește cel mai lung cuvânt cu un altul 

Există un termen format din 44 de litere, considerat ca fiind cel mai lung din limba română. Așadar, este vorba despre „pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză“ sau, mai simplu spus, despre silicoză – o boală pulmonară cronică ce apare în urma inhalării prelungite la niște compuși chimici. 

Despre cifre, numere și litere 

În limba română, numeralele cardinale „cinci“ și „douăsprăzece“ au atâtea litere pe cât arată cifra sau numărul lor: 5 și 12. 

Cele mai vechi cuvinte și texte din limba română 

Câteva dintre cuvintele românești au fost găsite în câteva texte slavone, ca de pildă „abia“ (863-867 d.Hr.), „cumătră“ (869-885 d.Hr.), „august“ (943 d.Hr.). Primele texte românești au apărut în secolul al XVI-lea, cel mai vechi text fiind „Scrisoarea lui Neacșu“ (1521), scrisă cu litere din alfabetul chirilic. 

Academia Română a fost înființată în anul 1866

Inițial, s-a numit „Societatea Literară Română“, apoi a devenit „Societatea Academică Română“, iar varianta finală a rămas „Academia Română“. Una dintre responsabilitățile principale este aceea de a stabili normele de ortografie obligatorii ale limbii române. Atât Elenei, cât și lui Nicolae Ceaușescu le-a fost retras titlul de membri ai academiei, după moartea lor. 

Limba română și consoanele 

Atunci când etichetezi un obiect ca fiind un „kitsch“, adică de proastă calitate, amintește-ți că este singurul termen din DEX care conține patru consoane la sfârșit. 

Cea mai lungă și cea mai scurtă denumire de localitate 

27 de litere are „Stațiunea Climaterică Sâmbăta“, un sat din județul Brașov, în timp ce „Constantinești“ este cea mai lungă denumire de localitate formată dintr-un singur cuvânt (14 litere). La polul opus, numele comunei Ip din județul Sălaj conține doar două litere. 

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Locul din România unde va fi amplasată cea mai mare fabrică...

Investiția majoră care urmează să transforme peisajul industrial din apropierea Bucureștiului va fi amplasată la Bolintin Vale. Aici se construiește o nouă fabrică de...
Mierea importată din afara UE, la control

Mierea importată din afara UE, la control

Analizele pentru mierea importată din afara UE ar urma să fie efectuate în cadrul unui laborator de referinţă la nivel naţional. Aceasta este concluzia...