Curtea Supremă, decizie în privința celor care fură cu masca de protecție pe față!

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că furtul comis de o persoană care poartă mască de protecție anti-COVID reprezintă furt calificat. Decizia a fost luată în urma unei solicitări venite din partea judecătorilor de la Curtea de Apel București.

Astfel, ÎCCJ a admis sesizarea formulată de către Curtea de Apel București – Secţia a-II-a penală, prin care se solicita pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei situații: „în situația în care infracțiunea de furt este comisă de o persoană ce poartă o mască, într-un spațiu unde purtarea măștii este obligatorie, se reține varianta calificată a infracțiunii de furt”.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că: „Îndeplinirea obligației de a purta o mască de protecție având aptitudinea de a ascunde fizionomia, în spațiile publice în care actele normative în vigoare prevăd obligativitatea acesteia, atrage incidenţa elementului circumstanțial agravant prevăzut de art. 229 alin. (1) lit. c) din Codul penal, privind infracțiunea de furt săvârșită de către o persoană mascată. Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art.477 alin. (3) din Codul de procedură penală. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 27 ianuarie 2022”.

Problema a fost ridicată de Curtea de Apel București într-un proces în care un bărbat e judecat pentru furtul unui IPhone dintr-un magazin. Acesta avea mască de protecție pe față. Furtul calificat se pedepsește mai dur decât infracțiunea simplă. În cazul furtului calificat, pedeapsa poate ajunge până la 10 ani de închisoare, în timp ce la furtul simplu pedeapsa e de maxim trei ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...