Cutremur la ANAF. Ministrul Finanţelor a schimbat dintr-un foc 21 de directori de la Antrifraudă
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/nazare-ID311335_INQUAM_Photos_George_Calin.jpg)
21 dintre 33 de persoane care dețineau funcții de conducere la nivel central în cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au fost revocate din funcție.
Schimbări anunţate şi în rândul inspectorilor antifraudă din ANAF
Anunţul a fost făcut marţi de ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare. Potrivit declarațiilor ministrului, vor fi operate schimbări și în rândul inspectorilor antifraudă, acolo unde s-a constatat lipsa de implicare și eficiență în combaterea evaziunii fiscale.
„Promovăm performanța și operăm schimbări acolo unde, de ani de zile, activitatea este ineficientă”, a subliniat Alexandru Nazare într-o postare pe Facebook.
Ministrul a transmis și care sunt noile așteptări pentru funcționarii din cadrul Antifraudei: o prezență mai activă pe teren, acțiuni țintite și profesioniste bazate pe analize de risc, dar și rezultate concrete în lupta cu evaziunea fiscală.
„O mai bună conformare fiscală începe cu o mai bună conformare a celor care au rolul să colecteze eficient veniturile la buget”, a punctat oficialul de la Finanțe.
Curăţenie la vârful ANAF
Reformele anunțate vin în contextul în care creșterea colectării și reducerea evaziunii fiscale sunt priorități strategice pentru Ministerul Finanțelor în 2025.
Săptămâna trecută Alexandru Nazare a anunţat marţi că 9 dintre cele 15 persoane cu funcţii de conducere din Direcţia Regională Antifraudă Fiscală Bucureşti au fost înlocuite. Decizia a fost luată de noul preşedinte al ANAF, Adrian Nicuşor Nica, numit la începutul lunii iulie în funcţie.
Din conducerea structurii antifraudă au fost schimbaţi inspectorul general adjunct antifraudă, doi inspectori şefi de direcţie din cadrul Direcţiei de Control Antifraudă 1 şi şase inspectori şefi de serviciu. Măsura vine în contextul în care, în opinia ministrului, lipsa de reacţie în faţa evaziunii fiscale a devenit inacceptabilă.
Nereguli găsite de Curtea de Conturi
Schimbările au fost anunţate la o lună după ce Curtea de Conturi a publicat rezultatele unui audit de conformitate la ANAF. Potrivit raportului, instituţia are probleme serioase în evidenţa contabilă a veniturilor statului, dar şi în evidenţa analitică pe plătitori.
Datele prezentate în legătură cu activitatea ANAF sunt îngrijorătoare: la 2.440 de adrese din România sunt înregistrate 47.513 firme cu datorii cumulate de aproape 30 de miliarde de lei. La o singură adresă din Sectorul 1 din Bucureşti sunt înregistrate peste 2.000 de firme şi 6.000 de PFA-uri. Curtea de Conturi a atras atenţia că multe dintre aceste entităţi ar trebui să fie deja în atenţia organelor fiscale, fiind plătitoare de TVA.