Cuvee de Jercălăi din Via Domnului – vinul Arhiepiscopiei Bucureștilor

Publicat: 23 mai 2025, 17:01, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Agricultura , ? cititori
Cuvee de Jercălăi din Via Domnului – vinul Arhiepiscopiei Bucureștilor
Foto: Via Domnului

Cuvee de Jercălăi este cel mai nou sortiment de vin produs în viile aparținând Arhiepiscopiei Bucureștilor. Realizat în zona Urlați, a obținut deja medalia de aur la concursul International Wine Contest Bucharest IWCB – Ediția 2024.

Cuvee de Jercălăi, este rezultatul unui cupaj din soiurile Cabernet sauvignon, Fetească neagră și Merlot.

Vinul este produs la crama „Via Domnului”, care aparține cooperativei agricole cu același nume. Membrii cooperativei sunt călugării Mănăstirii Jercălăi. De altfel, unitatea de vinificație este găzduită de așezarea monahală. Anul trecut au fost făcute lucrări cu o valoare totală de peste 28.500.000 lei (70% finanțare nerambursabilă oferită de APIA, 30% contribuția Cooperativei Agricole „Via Domnului”), în cadrul Programului național de sprijin în sectorul vitivinicol 2019-2023.

Investiție în vie, tehnologie și oameni

Am investit în vie, punând în valoare patrimoniul viticol, am investit în tehnologie, păstrând integral tradiția părinților de altădată și a oamenilor care au știut să facă vinuri de calitate, și, cel mai important lucru, am investit în oameni”, a spus părintele protosinghel Petru Ungureanu, starețul Mănăstirii Jercălăi și consilier eparhial la Sectorului agricol, viticol și silvic al Arhiepiscopiei Bucureștilor, pentru Agrointeligența.

Suprafețele cu viță-de-vie se întind pe trei plaiuri, Chițorani, Jercălăi și Ceptura, unde se cultivă trei soiuri de struguri pentru vinurile roșii – Merlot, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon – și trei pentru vinuri albe – Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Muscat Ottonel. Din punctul de vedere al suprafeței, soiurile roșii ocupă cea mai mare parte. Suprafața viticolă totală este de 48,5 ha, repartizată pe trei plaiuri viticole: Chițorani – 12 ha; Jercălăi – 7,75 ha; Ceptura – 28,7 ha.

Pelin de Jercălăi, un alt vin mănăstiresc

De circa doi ani, vinurile produse în cadrul cramei ce ține de Arhiepiscopia Bucureștilor beneficiază de aportul unuia dintre cei mai apreciați oenologi români – Claudiu Porumb. Acesta a fost artizanul vinului Pelin de Urlați la Crama Urlați, iar din 2023, după ce l-a cooptat pe Porumb în cadrul centrului vitivinicol, și Crama Via Domnului a început să producă vinuri pelin.

Astfel, acum doi ani a fost creat un produs unic la nivel național – Ierbar, Pelin de Jercălăi, o băutură pe bază de vin, aromatizată cu 33 de plante din flora spontană a regiunii Dealu Mare. Tot în 2023, a fost lansată pe piață și categoria de vin D.O.C. „Via Domnului” – Ediție Limitată, cu sortimentele Sauvignon Blanc, Sauvignon Blanc baricat, Chardonnay baricat, Merlot rozé, Fetească Neagră baricat, Cabernet Sauvignon baricat.

Cantitatea totală de vin (diverse sortimente) livrată în anul 2024 a fost de 626.722 sticle, în creștere față de anii anteriori, conform rapoartelor financiare ale Arhiepiscopiei Bucureștilor.