Dacă parlamentarii vor adopta propunerile comisiilor, pensiile vor crește cu 40% la rectificarea bugetară

Publicat: 22 sept. 2020, 07:00, de Ziarul Puterea, în Finanțe , ? cititori

Cea mai importantă modificare se referă la abrogarea articolului care prevede creșterea pensiilor cu doar 14% de la 1 septembried a.c, în loc de 40%, procentul stabilit încă de acum doi ani.

Proiectul de rectificare bugetară a fost adoptat de Guvern, dar documentul a suferit modificări în comisiile de specialitate de majoritatea PSD. Parlamentarii vor dezbate rectificarea bugetară astăzi, de la ora 13.00. Cea mai importantă modificare se referă la revenirea la majorarea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie a.c.

Camera Deputaților și Senatul se vor reuni marți, începând cu ora 13:00, într-o ședință de plen comun, pe ordinea de zi figurând modificarea ordonanței de urgență privind rectificarea bugetară.

Comisiile au mai adoptat un amendament, propus tot de PSD, care prevede majorarea sumelor repartizate unităților administrativ-teritoriale cu un miliard de lei, în timp ce pentru municipiile reședință de județ se alocă suplimentar 500 milioane lei. Banii ar urma să fie repartizați în mod egal indiferent de culoarea politică a administrației locale.

Premierul Ludovic Orban a declarat, potrivit Mediafax, că bugetul „nu îşi mai poate permite nicio creştere a cheltuielilor în momentul de faţă” şi a făcut apel la toate partidele politice să nu sprijine în Parlament raportul comisiilor de specialitate privind rectificarea bugetară.