Dacă vaccinurile anti-Covid-19 sunt eficiente, de ce crește rata de infectare? Răspunsul specialiștilor

Deși a trecut mai bine de jumătate de an de la începutul campaniei de vaccinare anti-coronavirus și în ciuda faptului că un procent semnificativ din populația globului a fost imunizată, în ultima perioadă se poate observa o creștere a ratei de infectare cu Covid-19.

Întrebarea este următoarea: dacă vaccinurile sunt eficiente, de ce există o creștere a procentului de infectare inclusiv în rândul persoanelor vaccinate?

Cum se explică creșterea procentului de infectare în rândul persoanelor deja vaccinate?

Vaccinurile autorizate în urma evaluării Agenției Europene a Medicamentului (EMA) sunt eficiente în prevenirea infecției, a bolii simptomatice, a spitalizărilor și a deceselor.

Până la data de 19.07.2021, în Uniunea Europeană acoperirea vaccinală a persoanelor era de 57%, pentru doza 1, iar pentru doza 2 de 44%.

Cazuri confirmate cu tulpina Delta/spitalizări

Serviciul de Sănătate Publică din Marea Britanie a pus la dispoziție date privind cazurile confirmate de infectare cu virusul SARS-CoV-2- varianta Delta- și spitalizările cauzate de această variantă, defalcate în funcție de statusul vaccinal.

Informațiile colectate pentru perioada 1 februarie 2021 – 21 iunie 2021 sunt următoarele:

Este normală creșterea proporției cazurilor de infectare în rândul persoanelor vaccinate

Pe măsură ce numărul persoanelor vaccinate crește, este firesc ca din totalul cazurilor confirmate, un procent semnificativ să fie din rândul acestei categorii. Raportat la populația expusă, procentul celor pozitivi din rândul populației vaccinate este semnificativ mai scăzut, comparativ cu cei nevaccinați.

Analiza numărului cazurilor de spitalizare, raportate în urma infectării cu tulpina Delta, in funcție de statusul vaccinal, reflectă următoarele:

• doar 15% din cazuri au fost înregistrate la persoanele vaccinate cu schemă completă;

• doar 4% din cazurile care au necesitat spitalizare la persoane tinere (sub 50 de ani) provin din rândul celor vaccinați cu schemă completă;

• 46% din persoanele de peste 50 de ani, care au necesitat spitalizare, au fost vaccinate cu schemă completă.

Important de știut

Conform statisticilor, procentul persoanelor cu vârste de peste 50 de ani, vaccinate cu schemă completă în Marea Britanie, este între 80 si 90%.

• numărul persoanelor vaccinate complet este de 4 până la 9 ori mai mare, comparativ cu cel al persoanelor nevaccinate în această categorie;

• gradul de acoperire vaccinală crește semnificativ spre vârstele mai înaintate

Explicații pe marginea unei situații ipotetice:

Pe fondul unei acoperiri vaccinale de 80% ,în rândul grupei de vârstă 50-55 de ani, din 100 de oameni, 80 sunt vaccinați și 20 sunt nevaccinați. Câte 8 din fiecare categorie sunt spitalizați, ceea ce ar indica faptul că din numărul celor pozitivi, 50% sunt vaccinați și 50% sunt nevaccinați.

Pentru o comparație corectă, rata de incidență trebuie calculată pentru fiecare categorie în parte (vaccinați/nevaccinați), astfel:

• 8 persoane spitalizate, din 80 de persoane vaccinate cu schemă completă , reprezintă un procent de 10%;

• 8 persoane spitalizate, din 20 de persoane nevaccinate, reprezintă 40% din totalul acestora.

Important!: Chiar și in această situație ipotetică, vaccinarea ar reduce de 4 ori riscul de spitalizare.

Eficiența vaccinării: peste 90%!

Eficiența vaccinării împotriva spitalizării rămâne de peste 90%, chiar și în cazul infectării cu tulpina Delta, după vaccinarea cu regim complet.

Respectarea măsurilor de protecție non-farmaceutice rămâne extrem de importantă.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Diploma universitara unica la nivel european! Planul Comisiei Europene

Diploma universitară unică la nivel european! Planul Comisiei Europene

Absolvenții de facultate din Uniunea Europeană vor avea la finalul studiilor o diplomă universitară unică, recunoscută pe tot teritoriul UE. Comisia Europeană dorește ca instituțiile...
Soft pentru estimarea distrugerilor de cladiri in razboi, creat la Galati

Soft pentru estimarea distrugerilor de clădiri în război, creat la Universitatea...

Estimarea distrugerilor provocate de în război de atacurile cu drone și rachete sau bombardamente poate fi realizată cu ajutorul unei aplicații create de un...