Daea a ajuns la Ferma cu ”peste 50.000 aspersoare” după ce le-a zis românilor să cumpere legume autohtone

Publicat: 05 aug. 2022, 09:15, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Daea a ajuns la Ferma cu ''peste 50.000 aspersoare'' după ce le-a zis românilor să cumpere legume autohtone

După conferința de presă de joi, ministrul Agriculturii Petre Daea a plecat imediat spre Constanța pentru a vedea la fața locului unul din sistemele de irigații finalizate, din cele prezentate jurnaliștilor. Concret, ministrul a ajuns la fermierul Florin Stoian, care deține o exploatație legumicolă cu peste 50.000 aspersoare în funcțiune, una dintre cele mai mari și performante din România.

Ministrul a rămas impresionat de ceea ce a văzut aici și spune că ferma din Constanța nu este ”cu nimic mai prejos” decât orice altă exploatație de top din Vestul Europei.

Daea a mers alături de directorul general al ANIF, Cornel Popa, în perimetrul irigabil al amenajării Carasu Galeșu, urmărind traseul apei pe canalele impermeabilizate în 2019.
”Bucuria existenţei apei la plante a fost dublată de dialogul cu fermierul Stoian Florin, care cultivă într-un asolament de cereale și legume, în cultură de bază și succesivă, 650 ha de legume. Lucrările bine conduse în teren se regăsesc în produsele obținute, al căror nivel de realizare nu este cu nimic mai prejos decât în orice altă exploatație din țările fanion ale agriculturii europene.
La cultura grâului a obținut 10.800 kg/ha, la ceapa recoltată deja, peste 70 de tone/ha, iar cultura de morcovi în ogor propriu sau cultură succesivă va fi tot atât de productivă, pentru că iscusitul fermier are peste 50.000 aspersoare – atenție, nu este o greșeală- care funcționează alternativ în funcție de nevoile culturii, iar ANIF furnizează apa pe un sistem repus în funcțiune în anul 2019.
Impresionant pentru toți, dar merituos pentru fiecare, atât pentru furnizorul de apă, dar și pentru valorosul fermier!”, a postat Petre Daea pe Facebook.
Ministrul Agriculturii i-a îndemnat pe români să cumpere legume din producția autohtonă, pentru a sprijini fermierii, în contextul actual desosebit de dificil, din cauza secetei.