Daea: N-o să avem probleme cu uleiul de floarea soarelui, în acest an, din cauză de ciori

Seceta a afectat serios culturile agricole, în acest an, provocând pagube importante fermierilor. Cele mai mari piederi sunt la porumb, soia și floarea soarelui, spune ministrul Agriculturii, Petre Daea, care susține că nu se pune problema unei penurii de ulei comestibil pe piață.

Nu doar seceta le-a dat bătăi de cap fermierilor, ci și ciorile. Un astfel de exemplu este județul Timiș, de exemplu, unde acestea au dat năvală pe câmpurile cu floarea soarelui.

„Este seceta care a afectat grav porumbul, floarea-soarelui și soia, dar nu peste tot și uniform. Pierderile sunt în Vrancea, Galați.  (…) În Timiș, mi-au spus fermierii că nu pot vedea cultura de floarea-soarelui din cauză de ciori. Pe fiecare plantă există câte o cioară care mănâncă din munca lui. (…) Până la această dată nu sunt probleme cu asigurarea uleiului în România, chiar din producția aceasta  afectată de floarea-soarelui”, a declarant, joi, ministrul într-o conferință de presă

Suprafaţă totală afectată de secetă, la acest moment, se ridică la 214.870 de hectare în 25 de judeţe, mai mult de jumătate din această suprafaţă fiind cultivată cu grâu şi triticale.

Astfel, din totalul celor 214.870 ha distruse de secetă, 128.528 ha sunt cultivate cu grâu şi triticale, urmează suprafeţele cultivate cu orz, orzoaică, ovăz şi secară – 20.855 ha, rapiţă – 22.013 ha , porumb – 26.163 ha, soia – 1.993 ha, mazăre – 548 ha, floarea-soarelui – 9.717 ha, plante furajere – 1.110 ha, alte culturi – 3.863 ha.

Judeţele unde au fost consemnate pagube sunt Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Dâmboviţa, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Prahova, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Tulcea, Timiş, Vaslui şi Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole