Daea obligă ciobanii să se școlească online ca să primească subvenții

Publicat: 28 mart. 2023, 07:15, de Ion Teleanu, în ECONOMIE , ? cititori
Daea obligă ciobanii să se școlească online ca să primească subvenții

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a emis recent un ordin aberant prin care fermierii, în special ciobanii, nu mai primesc subvenții dacă nu fac, contra cost, cursuri online.

Fermieri cu studii superioare nu mai primesc subvenții de la APIA

Petre Daea a emis un ordin prin care nu vor mai putea primii subvențiile de la APIA fermierii care nu posedă un certificat obținut după absolvirea unui curs în regim online, cu durata de 18 ore, evaluat printr-o testare grilă. Aceste cursuri sunt organizate numai de Oficiile județene ale Autorității Naționale Fitosanitare, iar fermierul trebuie să scoată din buzunar suma de 193 de lei.

Însă, surprinzător, acest certificat de absolvire se obține numai de către cursanții care au diplomă de Bacalaureat, dar nu și de cei care au studii superioare, o școală profesională sau liceul fără bac: Adică, fără acest certificat obținut în urma unor cursuri online, fermierii nu pot primi subvenții de la APIA. Practic, fermierii, în special ciobanii, care au bacalaureatul primesc subvenții, restul adio subvenții.

Dar, cum vor face cursuri online fermierii care-și desfășoară activitatea pe munte sau în locuri izolate, unde nu există internet? De asemenea, ce se va întâmpla cu acei ciobanii care abia au câteva clase ce stau cu lunile pe munte și care habar nu au de internet sau telefon mobil?

Însă, pentru Petre Daea este important să scoată niște bani tocmai de la cei care s-au chinuit să-și creeze cât de cât o afacere de familie din generație în generație! Adică o bătaie de joc!