Dan Barna face anunțul: Cum va hotărî USR-PLUS candidatul comun la Primăria Capitalei

Dan Barna a anunțat că stabilirea candidatului alianței USR-PLUS pentru Primăria Capitalei va depinde de modul cum vor fi aleși primarii la alegerile locale – într-un singur tur sau două tururi – o decizie care fi luată în primele luni ale anului viitor.

Liderul USR a explicat că, dacă alegerea primarilor va rămâne într-un singur tur, atunci vor avea loc negocieri pentru a se ajunge la o soluție.

„Principiul este acela că alianța USR-PLUS va avea candidați comuni în orașe, municipii, comune, acesta este principiul de la care am pornit, principiul pe care este construită alianța, fără doar și poate, în ceea ce privește relația cu PNL, aici lucrurile depind dacă ajungem la primari în două tururi sau nu, dacă reușim să schimbăm legislația și să avem, cum e normal, și democratic, și reprezentativ să avem alegerea primarilor prin două tururi de scrutin, atunci e cumva puțin probabil că vor fi candidați unici acolo unde luptăm cu primari PSD cum e situația la București să spunem….Și dacă va fi primar într-un singur tur, va trebui să stăm toți la masă și să facem tot ce putem cu mintea, inima și înțelepciunea”, a afirmat Dan Barna.

Liderul USR a susținut că există voință politică și din partea PNL, iar cel târziu la jumătatea lunii februarie lucrurile vor fi tranșate, urmând să se decidă dacă modul de alegere al primarilor va fi stabilit prin lege adoptată de Parlament sau prin asumarea răspunderii guvernului.

„Văd o deschidere în acest moment…Eu anticipez că undeva cel mai târziu la jumătatea lunii februarie lucrurile vor fi clare. Este una dintre opțiuni. Există posibilitatea și există perspectiva proximă, este aceea de a trece prin Parlament și nu e simplu pentru că PSD încă controlează Parlamentul, controlează comisii, controlează Biroul Permanent,… deci e o luptă în Parlament care se va duce în săptămânile următoare și este și alternativa aceasta de angajare, de răspundere, asupra căruia premierul e destul de rezervat, cel puțin deocamdată (…) până în final de ianuarie sau început de februarie vom știi dacă avem primari într-un tur sau două tururi, pentru că și asta am convenit – o cu premierul Orban, dacă vor fi alegeri într-un singur tur, va trebui să ne așezăm la masă și să stăm de vorbă pentru a găsi cea mai bună soluție pentru a scăpa Bucureștiul de Gabriela Firea, deci astea sunt în momentul de față cărțile de pe masă..”, a explicat Dan Barna.

Dacă alegerea primarilor va avea loc în două tururi, atunci alianța USR-PLUS va avea un candidat propriu, iar Dan Barna nu exclude apariția unor tensiuni interne.

„În politică se poate orice, asta am învățat-o cu certitudine, dar principiul de la care pornim și cel pe care am construit această alianță este aceea că vom avea candidați unici, deci la acest moment vom avea un proces intern de desemnare, de alegere a candidatului care să fie susținut de către alianța în ceea ce înseamnă eventualele negocieri cu PNL, cu PMP și alții”, a afirmat liderul USR.

În acest context, Dan Barna a confirmat că în procesul de desemnare a candidatului pentru Primăria Capitalei, se va alege între Nicușor Dan și Vlad Voiculescu, fie în urma unor sondaje, fie prin alegeri primare (primaries).

„Sunt două instrumente posibile, eu prefer acele primaries pentru că, primaries au exact calitatea să fie un tur de alegeri… dacă nu sunt alegerile oficiale ale statului în două tururi, facem noi primul tur, invităm bucureștenii să voteze (…)Eu vreau să îl susțin dintre Nicușor Dan și Vlad Voiculescu pe acela care are cel mai bun suport al bucureștenilor, pentru că atunci șansa de a o bate pe Gabriela Firea, de a o înfrânge și a o trimite acasă e mai mare”, a afirmat liderul USR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole