Dan Cărbunaru: Creşterile nejustificate ale preţurilor la carburanţi, acţiuni speculative; APNC, pregătită să facă verificări

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat că, în situaţia în care vor exista creşteri nejustificate ale preţurilor la carburanţi în perioada de aplicare a ordonanţei privind acordarea unei reduceri de 0,5 lei/litru, acestea vor fi încadrate la categoria de acţiuni speculative.

„În situaţia în care vor exista creşteri nejustificate ale preţurilor la carburanţi în perioada de aplicare a prevederilor acestei ordonanţe, acestea vor fi încadrate la categoria de acţiuni speculative, vor fi sancţionate potrivit OUG 84/2022 privind combaterea acţiunilor speculative şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”, a arătat Cărbunaru, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, va fi interzisă revânzarea carburanţilor achiziţionaţi cu reducerea de 0,5 lei, contravenţia fiind sancţionată cu amenzi de până la 500.000 de lei pentru persoanele juridice.

„Potrivit prevederilor de la art. 5 al acestei ordonanţe privind preţurile la carburanţi, va fi interzisă revânzarea produselor achiziţionate în condiţiile prevăzute de ordonanţă, respectiv cu această reducere de 0,5 lei. Mai precis, revânzarea acestor produse achiziţionate, în condiţiile ordonanţei respective, reprezintă contravenţie şi se sancţionează de către autorităţile prevăzute în OUG 84/2022 cu 50.000-500.000 de lei pentru contravenţiile săvârşite de persoanele juridice şi între 5.500 – 11.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoanele fizice”, a spus el.

Cărbunaru a mai precizat că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor este pregătită pentru a face verificări în teren şi pentru a stabili dacă vor exista situaţii de creşteri nejustificate a preţurilor.

„ANPC este deja pregătită pentru a face verificări, investigaţii în teren şi pentru a stabili dacă vor exista situaţii de creşteri nejustificate a preţurilor. Au fost activi şi în urmă cu câteva luni, când a fost acea creştere a preţurilor la carburanţi. Acum este un nou cadru legal care le stă la dispoziţie celor de la ANPC”, a declarat el.

Evaluările miniștrilor, săptămâna viitoare

Purtătorul de cuvânt al guvernului a declarat și că rezultatele evaluării miniștrilor urmează să fie prezentate săptămâna viitoare, luni.

„Din ceea ce cunosc, rezultatele evaluării miniştrilor vor fi prezentate săptămâna viitoare, luni”, a declarat Cărbunaru, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Totodată, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, va prezenta vineri situaţia detaliată a ţintelor şi jaloanelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Eforturile pe care miniştrii le fac pentru a atinge ţintele şi jaloanele asumate de România în PNRR pentru trimestrul doi al acestui an continuă intens. Sigur, este un volum de muncă important – ştim din precedentele trimestre acest lucru – şi, aşa cum domnia sa a promis – mâine va prezenta situaţia detaliată a acestor ţinte şi jaloane, aşa cum ele trebuie atinse de România”, a spus Boloş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole