Dan Negru răbufnește în fața noii isterii meteo: „Vara din 2025? O jignire pentru cei care au supraviețuit foametei din 1946!”

Publicat: 28 iul. 2025, 13:14, de Nitulescu Gabriel, în NECONVENTIONAL , ? cititori
Dan Negru răbufnește în fața noii isterii meteo: „Vara din 2025? O jignire pentru cei care au supraviețuit foametei din 1946!”

În plin val de temperaturi ridicate, cu prognoze meteo care anunță constant caniculă, expresia „cea mai cumplită vară din istorie” a devenit laitmotiv pe rețelele sociale și în multe publicații. Însă jurnalistul și prezentatorul Dan Negru a lansat o reacție tranșantă la adresa acestor afirmații, pe care le consideră nu doar exagerate, ci de-a dreptul jignitoare față de cei care au trăit adevărate tragedii climatice și umanitare în trecut.

Pe contul său de Facebook, Negru a postat un mesaj virulent: „Breaking news-ul zilelor noastre care spune «cea mai cumplită vară din istorie» nu e doar o minciună, ci și o insultă adusă memoriei celor care chiar au trăit «vara cea mai cumplită din istorie»”.

1946 – vara în care oamenii mureau de foame, nu de cald

Dan Negru face referire la vara anului 1946, considerată de istorici una dintre cele mai devastatoare perioade din secolul trecut. Atunci, o secetă extremă și temperaturi ce depășeau constant 40 de grade Celsius au generat o criză alimentară uriașă în România, în special în estul țării și în Basarabia.

Foamea din 1946–1947 a fost una din marile catastrofe umanitare! România, deși luptase alături de Aliați, a fost tratată ca țară învinsă. Puțina recoltă a fost confiscată și scoasă din țară. În Moldova, un om din zece a murit de foame”, relatează Negru.

În Basarabia, cifrele sunt și mai sumbre: peste 100.000 de oameni au murit din cauza foametei. Imaginea evocată de jurnalist este cutremurătoare: „Oamenii fierbeau coji de copaci ca să supraviețuiască”.

Lecția de solidaritate: „trenurile foametei”

Un alt detaliu dramatic al acelei perioade este existența așa-numitelor „trenuri ale foametei”. Peste 30.000 de copii din zonele afectate de criza alimentară au fost urcați în trenuri și trimiși spre județele din Ardeal, Banat sau Oltenia. Acolo, familii necunoscute i-au primit și i-au crescut, salvându-le viața.

„După un an sau doi, copiii au fost trimiși înapoi la părinți. Dar nu există nici astăzi o evidență clară a acelor copii sau a victimelor reale ale foametei”, subliniază Negru, accentuând cât de ușor sunt uitate dramele reale în favoarea unor narative superficiale.

Mesajul său este o critică dură la adresa celor care, trăind în confortul actual, echivalează un val de căldură cu un dezastru istoric.

„Când spuneți că asta e «cea mai cumplită vară din istorie», voi, ăștia cu ochelari de soare și aer condiționat, călcați în picioare suferința acelor oameni. Și-i mai ucideți o dată”, încheie jurnalistul.