Buni sau răi? Daniel David, rectorul Universității din Cluj, despre cum suntem noi, românii, cu adevărat

În ultimul timp societatea românească este divizată – vaccinați și nevaccinați – însă „împărțirea” este mai veche și „studiată”. Este România împărțită în două populații, care exagerează negativul și pozitivul? Cum suntem noi, românii, cu adevărat? Care este principala noastră trăsătură de caracter?

Întrebările i-au fost adresate rectorului Universității din Cluj și autorului cărții „Psihologia poporului român”, Prof.Univ.Dr. Daniel David, în emisiunea „Deșteptarea României” de la Europa FM. „Avem tendința să polarizăm o serie de teme, o serie de atribute psiho-culturale, și polarizarea duce la ceea ce ați spus, la grupuri care se opun unele altora și la o serie de tensiuni și probleme. Un alt aspect în psihologia românilor a fost cel legat de faptul că apare o discrepanță între cum suntem și cum ne credem. Aceste discrepanțe pot să apară la foarte multe grupuri în foarte multe popoare, dar această discrepanță este foarte mare în cazul nostru”, spune Daniel David.

Rectorul Universității din Cluj a evidențiat că a treia concluzie importantă se referea la această neîncredere extraordinar de mare care există între oameni. Deci avem o neîncredere atât față de cei pe care îi cunoaștem, cât și față de străini, iar această neîncredere conduce către probleme; pentru că o neîncredere crescută înseamnă o cooperare proastă, o cooperare proastă face să nu putem construi împreună instituții puternice. Și dacă nu ai instituții puternice, nu vei folosi potențialul bun pe care îl ai, de inteligență și creativitate. (…) Potențialul este acolo, problema este că nu-l folosim”, a mai spus Daniel David la Europa FM.

Un profil psihocultural în sine nu este bun sau rău

Profesorul universitar a mai vorbit despre faptul că există țări sau culturi care privesc spre impredictibiltățile viitorului caa spre niște oportunități și încearcă să câștige din aceste oportunități. „Alte țări văd aceste impredictibilități ca pericole și generează frică, ancorate în prezent, poate în trecut și refuză viitorul și schimbările aduse de viitor. Pe acest indicator, România are un scor foarte mare – pe o scală de la 0 la 100 este la 90 – unul dintre cele mai mari din Uniunea Europeană”, a mai explicat Daniel David.

El a subliniat că un profil psihocultural în sine nu este bun sau rău, el devine bun sau rău în funcție de contextul geo-politic al țării, de proiectul de țară pe care îl ai: „În condițiile în care România a aderat la spațiul Vestic – NATO, Uniunea Europeană – evident că aceste atribute vechi ale noastre – evitarea incertitudinii, stilul colectivist, concentrarea puterii, controlarea comportamentului social mai degrabă prin pedepse, nu prin recompense – încep să nu mai fie funcționale. Pentru că spațiul Vestic este construit pe două valori fundamentale nu doar diferite, ci opuse celor pe care le avem încă în noi: mă refer la individul autonom – noi suntem mai degrabă colectiviști – și mă refer la distribuirea puterii – noi avem tendința să concentrăm puterea”.

1 COMENTARIU

  1. De ce este atât de important să adoptăm o abordare blândă atunci când sfătuim oamenii?
    Cât de mult sunt banii importanți pentru tine în comparație cu fericirea sau iubirea?
    Cât a fost și cât de mulțumit ai fost primul tău salariu? Dar astăzi după 15-20 de ani de muncă ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...