De astăzi încep lucrările la un nou lot de autostradă! Anul viitor am putea circula pe A3 până în Ungaria (VIDEO)
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/lotul-biharia-A3.jpg)
Încă un lot de autostradă intră în execuție. De astăzi încep oficial lucrările pe lotul Chiribiș – Biharia al Autostrăzii Transilvania (A3). Anul viitor, pe A3 se va putea circula neîntrerupt de la Nușfalău (județul Sălaj) la Borș II, la frontiera cu Ungaria, pe o distanță de 74 kilometri, potrivit CNIR. Compania Națională de Investiții Rutiere a fost cea care a emis Ordinul pentru începerea lucrărilor pe lotul Chiribiș – Biharia din Autostrada Transilvania.
De astăzi încep lucrările la un nou lot de autostradă
De joi, 24 iulie, încep oficial lucrările la un nou lot de autostradă: lotul 3C2 Chiribiș – Biharia al Autostrăzii Transilvania (A3). CNIR a emis Ordinul pentru începerea lucrărilor și a stabilit data de începere pentru 24 iulie 2025, termen de la care se calculează durata de execuție de 18 luni.
„Am avizat în Consiliul Tehnico-Economic al CNIR documentația pentru un tronson (de autostradă – n.r.) cu o lungime de 8,5 kilometri, accelerând, astfel, acest proiect atât de important pentru infrastructura națională și demonstrând că, atunci când și beneficiarul înțelege să facă eforturi alături de constructor, se poate deschide șantierul cu aproape o jumătate de an mai devreme față de termenul contractual“, a precizat, pe Facebook, directorul general al CNIR, Gabriel Budescu.
El a mai menționat că CNIR va acorda tot sprijinul antreprenorului pentru ca, la finalul anului viitor, acest lot să fie terminat și să asigure conexiunile cu loturile în circulație ale Autostrăzii A3 de lângă Nușfalău și Borș.
Lotul 3C2 Chiribiș – Biharia al A3 are o lungime totală de 28,5 kilometri, tranzitează județul Bihor, iar contractul de 785 de milioane lei este finanțat din fonduri europene nerambursabile, Programul Transport 2021-2027 și din fonduri de la Bugetul de Stat. Antreprenorul, asocierea de constructori români Precon Transilvania – Citadina 98, are un termen de 18 luni pentru etapa de execuție a lucrărilor.
Un lot cu 18 poduri și pasaje
Pe traseul lotului Chiribiș – Biharia vor fi construite 18 poduri și pasaje, iar ca dotări va fi montat un sistem integrat ITS (Intelligent Transport System), care cuprinde:
- Sistem de informare dinamică (VMS) – panouri electronice de afișare a informațiilor către participanții la trafic;
- Sisteme de cântărire dinamică (WIM) a vehiculelor în mișcare;
- Sistem de Securitate – INFRA care include monitorizare infrastructura prin camere de detecție a incidentelor rutiere, montate la fiecare 2 km;
- Sistem SPEED pentru monitorizarea și detectarea vitezei de deplasare.
Finalizarea lotului 3C2 Chiribiș – Biharia va permite circulația pe Autostrada Transilvania, fără întrerupere, de la Nușfalău (județul Sălaj) la Borș II, la frontiera cu Ungaria, pe o distanță de 74 kilometri, potrivit CNIR.
Compania Națională de Investiții Rutiere a anunțat la finalul lunii aprilie preluarea contractului pentru construirea lotului Chiribiș – Biharia (28,5 km) din Autostrada A3 de la CNAIR. Semnarea contractului pentru încă 28,55 km de autostradă aferenți A3, respectiv secțiunea 32C Chiribiș – Biharia, cu asocierea de constructori Precon Transilvania S.R.L. – Citadina 98 S.A., a avut loc pe 15 martie 2024. Cum proiectarea s-a încheiat, acum începe execuția.
Erbașu trage tare pe lotul Suplacu de Barcău – Chiribiș al A3
Tot pe Autostrada Transilvania a demarat lucrările, din ianuarie 2025, și Construcții Erbașu SA. Antreprenorul român aflat la primul său contract de infrastructură rutieră trebuie să finalizeze în 18 luni lotul Suplacu de Barcău – Chiribiș al A3 (26,35 km), care cuprinde și viaductul abandonat în urmă cu 15 ani de americanii de la Bechtel la un stadiu de 80%.
Pe acest lot, constructorul a înregistrat un progres constant. „Suntem acolo unde planurile se transformă în structuri solide, iar kilometrii încep să prindă contur. Pe tronsonul Suplacu de Barcău – Chiribiș, parte din Autostrada Transilvania, lucrările evoluează constant, adaptate fiecărei zone și provocări din teren. Se conturează drumuri, se montează elemente cheie, se lucrează intens pe mai multe fronturi, totul cu un singur scop: o infrastructură durabilă, gata să lege regiuni și comunități“, a transmis antreprenorul, pe Facebook.
Aici lucrările sunt finanțate prin Programul Transport 2021-2027 și au o valoare de 884,12 milioane lei (fără TVA). Pe acest lot din județul Bihor amplasat între lotul Nurol Nușfalău – Suplacu de Barcău (14 km, deschis în 2023) și lotul Precon, Chiribiș – Biharia, este construit și viaductul de la Suplacu de Barcău, cu o lungime de 1.798 metri, cel mai lung viaduct pe o autostradă din România.