De ce a blocat Ungaria bugetul UE. Viktor Orban vorbește despre un șantaj

Publicat: 18 nov. 2020, 10:36, de Mădălina Bălăceanu, în ACTUALITATE , ? cititori
De ce a blocat Ungaria bugetul UE. Viktor Orban vorbește despre un șantaj
Viktor Orban Ungaria

Ungaria a blocat bugetul UE pentru 2021-2027 și fondul de revenire post-coronavirus fiindcă ar fi fost obligată să accepte imigrația, a anunțat premierul țării, Viktor Orban.

Ungaria și Polonia au blocat adoptarea bugetului UE 2021-2027 și a fondului de redresare față de efectele coronavirusului la o întâlnire de luni cu ambasadorii națiunilor UE, spunând că nu pot accepta o clauză care condiționează accesarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

”Dacă propunerea actuală ar fi fost acceptată nu ar fi fost nicio opreliște pentru condiționarea decontării fondurilor către statele membre de sprijinul pentru imigrare și pentru santajarea țărilor care se opun imigrației cu sancțiuni bugetare”, a afirmat Orban într-o declarație publicată de agenția de stat MTI.

Totuși, conform Reuters, pachetul de recuperare economică și bugetul nu au nicio clauză specifică privind imigrarea.

Viktor Orban nu este de acord cu imigrația în masă pe motiv că diluează identitatea națională și europeană. Uniunea Europeană a declanșat o procedură împotriva Ungariei pentru încălcarea regulilor democratice.

Mai mult, polonezul Donald Tusk, președintele PPE, a cerut excluderea partidului premierului ungar Viktor Orban din PPE, pentru a sancționa veto-ul exprimat de acesta, alături de Polonia, la planul European de relansare.

Ministrul german pentru Europa, Michael Roth, a declarat că membrii UE care blochează adoptarea bugetului UE 2021-2027 trebuie să fie conștienți că cetățenii lor vor trebui să plătească un preț pentru această poziție.