De ce ar putea să întârzie salariile majorate din învățământ

Publicat: 08 feb. 2023, 11:43, de Viorela Pitulice, în SOCIAL
De ce ar putea să întârzie salariile majorate din învățământ

Pe data de 14 februarie ar trebui să fie plătite salariile majorate ale profesorilor pentru luna ianuarie, numai că există un mare semn de întrebare, deoarece Ministerul Educației nu a primit kitul actualizat al aplicației Edusal pentru salarii.

Miercuri ar fi ultima zi în care kitul trebuie neapărat să ajungă, astfel încât salariaților să le intre banii la timp, au anunțat mai multe sindicate.

Cum contractul cu firma SIMAVI, cea care livrează aplicația Edusal Ministerul Educației, a expirat anul trecut, ministerul a deschis negocierile pentru prelungirea pentru încă doi ani.

Liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat pentru Edupedu.ro că ministerul a transmis la ședința Comisiei de Dialog Social că angajamentul celor de la SIMAVI a fost ca acest kit să fie pus la dispoziția ministerului, cel târziu pe data de 8 februarie. Ca să nu fie întârzieri trebuie ca cei de la SIMAVI să vină cu kitul respectiv cel târziu miercuri, zi în care să ajungă în unitățile de învățământ, altfel “va fi imposibil să poți achita salariile în data de 14″.

Cât despre oficialii de la Ministerul Educației, aceștia susțin că se fac eforturi, astfel încât “programul actualizat să fie livrat unităților de învățământ într-un interval de timp care să permită plata, la timp, a salariilor”.

Edusal este aplicația de salarizare din sistemul de învățământ, care este manageriată de Simavo, firmă rezultată din Siveco, abonată la contracte cu instituții ale statului.

După cum se știe, SIIIR – Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România a fost implementat în anii 2013-2015, pe vremea Guvernelor Ponta, proiectul fiind cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Capacității Administrative 2007-2013. Este vorba de o sumă de circa 18 milioane de lei.

Inițial, Edusal era o aplicație oferită inițial gratuit celor de la Ministerul Educației. Acum, nu se mai știe nimic despre contractele ministerului cu compania Simavi care vizează administrarea Edusal și SIIIR, deoarece acestea nu sunt transparente.

“În ultima perioadă au avut loc negocieri cu firma care gestionează Edusal, încheindu-se un nou contract pentru doi ani. În data de 7 februarie ministerul Educației urmează să primească kitul cu noua versiune. Da, va fi o problemă pentru că secretarele ar trebui să facă un efort mare pentru ca salariile se poată fi plătite în data de 14 februarie”, declarau, marți, reprezentanții ministerului, care până la finalul zilei nu au dat niciun semn în acest sens.

Sindicaliștii avertizează, însă, că în situația în care salariile vor întârzia, vor “reacționa”, după cum a declarat Marius Nistor.

Profesorii ar trebui să primească, în februarie, pentru salariul din ianuariie majorări între 3% și 8.5%, în timp ce personalul nedidactic va avea creșteri de 10%, potrivit Edupedu.ro. În cazul funcțiilor de conducere din școli și inspectorate, nu au primit majorare, deoarece erau pe maximum din lege.