De ce are nevoie sistemul imunitar de magneziu?

Un mediu bogat în magneziu ar putea favoriza activarea limfocitelor T, elemente esențiale în apărarea imunitară. Această descoperire ar putea permite creșterea eficacității imunoterapiilor în tratamentul cancerelor și al infecțiilor.

Este dovedit că deficitul de magneziu este asociat cu diferite boli, de exemplu, infecții sau cancere. Studiile arată că la șoarecii hrăniți cu alimente sărace în magneziu celule maligne se dezvoltă mult mai repede, comparativ cu cei care au primit o alimentație echilibrată. De asemenea, șoarecii cu deficit de magneziu nu reușesc să lupte cu virusul gripal.

În schimb, sunt puține informații privind mecanismul de acțiune a magneziului în procesul de apărare a organismului.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Basel asociată cu o echipă de la Universitatea din Cambridge au efectat un studiu in vitro pentru a înțelege acest mecanism.

Limfocitele T

Limfocitele T fac parte din marea familie a globulelor albe implicate în apărarea imunitară. Ele sunt produse în măduva osoasă și circulă în corpul nostru prin sânge și vasele limfatice. Funcția limfocitelor T este de a distruge celulele infectate sau anormale, de exemplu, în cazul infecțiilor sau al cancerelor.

În acest studiu, cercetătorii au evidențiat că limfocitele T își pierd capacitatea lor de a elimina celulele ”defecte” atunci când ele sunt lipsite de magneziu.

Limfocitele T nu acționează singure. Este necesar ca ele să fie activate de alte celule ale sistemului imunitar (celule dendritice, macrofage sau limfocite B) înainte de a intra în acțiune. Proteina LFA-1, situată la suprafața limfocitelor T, joacă un rol cheie în activarea lor. Această proteină are două configurații: activă – permite legarea limfocitelor T de celula anormală; inactivă – împiedică această legare. În absența magneziului, proteina LFA-1 nu intră în poziția activă.

Imunoterapiile

În ultimii ani, în oncologie, imunoterapiile s-au dezvoltat foarte mult. Aceste tratamente de nouă generație, dătătoare de mari speranțe, nu țintesc direct celulele canceroase. Pentru o vindecare eficace și durabilă, ele permit activarea sistemului imunitar al pacientului și în special a limfocitelor T, pentru că ele se luptă cu tumoarea. Or, înțelegerea aprofundată a rolului magneziului în modul de funcționare a limfocitelor T ar putea duce la îmbunătățirea acestui tip de tratamente.

Cercetătorii au luat în calcul conceperea unui mod de a crește concentrația de magneziu, local, în mediul apropiat de tumoare.

Studiul a arătat că imunoterapiile funcționează mai puțin bine în cazul pacienților afectați de cancer și cu deficit de magneziu. Iată o descoperire care ar putea să explice de ce unii pacienți răspund mai puțin bine comparativ cu alții la imunoterapii.

Surse naturale de magneziu

Necesarul de magneziu variază în funcție de sex, vârstă, greutate. În medie, necesarul de magneziu este de 420 mg zilnic pentru un bărbat cu greutatea de 70 kg și de 360 mg pentru o femeie de 60 kg.

Surse naturale de magneziu: cacao, ciocolată, cereale, oleaginoase (nuci, alune, migdale etc.), linte, banane, curmale și caise deshidratate, orez, pâine integrală, scoici etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...