De ce au boicotat turcii cafenelele şi restaurantele în weekend

Publicat: 22 apr. 2024, 06:53, de Viorela Pitulice, în Internațional , ? cititori
De ce au boicotat turcii cafenelele şi restaurantele în weekend

Turcii au boicotat cafenelele şi restaurantele,  în acest weekend,  pe motiv că practică preţuri exorbitante, aceasta fiind prima acţiune de acest fel după mai mulţi ani de spirală inflaţionistă.

Apelul lansat pe rețelele sociale de boicotare a cafenelelor a avut ecou, iar turcii au răspuns în număr mare îndemnului.

„Este o mişcare populară. Oamenii s-au săturat şi reacţionează”, a declarat Iris Cibre, expertă în finanţe şi iniţiatoarea acestui apel la boicot, lansat în weekend, care a avut sute de mii de distribuiri pe reţelele sociale.

Umare a apelului, cafenelele şi restaurantele din anumite cartiere din Istanbul şi Ankara au înregistrat, sâmbătă şi duminică, un număr redus de clienţi. Mulți au avut noroc doar cu turiştii.

„Împreună cu prietenii mei am decis să mergem în parc şi nu într-o cafenea ca de obicei. Este mai bine pentru noi. De fiecare dată când ieşeam în oraş eram ruinaţi”, a declarat Ceren, o studentă din Ankara care a susţinut boicotul.

Iris Cibre spune că totul a pornit de la suma de 880 de lire (25 de euro) pe care a plătit-o la mijlocul lunii aprilie pentru un fel de mâncare şi o cafea într-un bistro de cartier pe care îl frecventa deseori la Istanbul, adică dublu față de acum 10 luni.

„În urmă cu zece luni, am plătit 345 de lire (aproape 10 euro) pentru acelaşi fel de mâncare şi o cafea. Asta înseamnă o creştere de 155% calculată în lire. Chiar şi în dolari, creşterea este de 80%. Nu am cunoscut o astfel de inflaţie”, a precizat Iris Cibre.

Așa s-a și decis  Iris Cibre să lanseze pe reţeaua socială X un apel la boicotarea cafenelelor şi restaurantelor din Turcia în zilele de 20 şi 21 aprilie pentru a protesta împotriva „preţurilor exorbitante”. Sute de mii de internauţi i s-au alăturat, iar plângerile au început să curgă: „o supă care costă 200 de lire (aproape şase euro)” sau un kebab – 300 de lire (8,6 euro), toată lumea reclamându-i pe comercianţii „oportunişti”care îi „jecmănesc” pe consumatori.

Creşterea de preţuri denunţată de Iris Cibre este mai mare decât inflaţia oficială, care în luna martie a fost de 68,5% în ritm anual, dar şi cifrele avansate de economiştii independenţi. În martie, rata anuală a inflaţiei în Turcia a fost de 124,6%, în condițiile în care salariul minim net în Turcia este de 17.000 de lire (489 de euro).