De ce China nu își va pune economia în joc să-l salveze pe Putin

Deși nu sunt aliați militari, China și Rusia au prezentat un front din ce în ce mai unit în fața a ceea ce ei consideră ca o interferență occidentală în afacerile lor interne, respingând sancțiunile conduse de SUA și votând adesea ca bloc în ONU.

Acest lucru a fost subliniat în declarația comună din 4 februarie, care nu a menționat Ucraina, dar în care China susținea cererea Rusiei către Occident, ambele părți „opunându-se extinderii în continuare a NATO”.

Yu Bin, profesor de științe politice la Universitatea Wittenberg din Ohio și membru senior la Centrul de Studii Ruse al Universității Normale din China de Est din Shanghai, a declarat pentru CNN că China împărtășește îngrijorarea cu privire la NATO, având în vedere rolul din ce în ce mai mare al blocului în India – Pacific.

Există, prin urmare, o convergență a percepțiilor Rusiei și Chinei cu privire la alianța condusă de SUA atât în ​​Europa, cât și în Asia, ca urmare a poziției din ce în ce mai proactive (a alianței)”, a spus el.

Luni seara, în SUA, secretarul de stat Antony Blinken a vorbit cu omologul său chinez Wang despre evoluțiile din Coreea de Nord și „agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, potrivit unui scurt raport al Departamentului de Stat.

Secretarul a subliniat necesitatea de a păstra suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, se arată în text.

Potrivit unui oficial al Ministerului chinez de Externe, Wang și-a exprimat „îngrijorarea” cu privire la situația din Ucraina. „China este îngrijorată de evoluția situației din Ucraina” și „preocupările legitime de securitate ale oricărei țări ar trebui respectate”, a spus Wang în timpul discuției.

Scopul și principiile Cartei ONU ar trebui respectate”, a spus Wang, adăugând că situația actuală din Ucraina este „strâns legată de întârzierea” implementării acordului de la Minsk.

Statele Unite, la reuniunea consiliului de securitate de luni, le-au cerut țărilor să aleagă o parte, ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, afirmând că fiecare stat membru al ONU are o miză în această criză în curs de dezvoltare. „Acesta este un moment pentru acțiune colectivă”, a spus ea: „Există prea mare riscul pentru ca cineva să stea pe margine”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...

Tânăr de 33 de ani, dispărut subit de patru zile din...

Familia tânărului a apelat la Poliție, dar până acum pe site-ul IGPR numele acestuia nu figurează la persoane dispărute. Cotidianul Puterea a fost contactat astãzi...