De ce întârzie bursele elevilor și când ar putea fi plătite

Publicat: 28 oct. 2022, 13:57, de Cezar Amariei, în Educație , ? cititori

Deși ar fi trebuit să fie achitate la jumătatea lunii, bursele elevilor nu au fost plătite, în multe cazuri, nici măcar până în prezent. Dinspre Ministerul Educației, lucrurile se văd bine: banii au fost distribuiți deja către autoritățile locale. Cu toate acestea, conturile elevilor sunt goale.

Pe 26 octombrie, Ministerul Educaţiei convoca o videoconferinţă cu toţi inspectorii şcolari şi contabilii-şefi din țară, pentru a analiza de ce drepturile elevilor nu sunt respectate, deși banii au fost virați.

„Ca urmare a analizei datelor puse la dispoziție de Ministerul Finanțelor, banii necesari plății burselor au fost alocați din sumele defalcate de TVA și au fost virați în conturile trezoreriilor locale, fiind puși la dispoziția unităților administrativ-teritoriale, pentru retragerea sumelor necesare, în baza unei cereri”, a transmis Ministerul Educației.

Conform legii, bursele se asigură din bugetele locale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar și din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație.

Explicația autorităților locale despre plata burselor elevilor

Dacă dinspre minister lucrurile au fost rezolvate, nu același lucru se poate spune din perspectiva autorităților locale.

„Din informațiile transmise de inspectoratele școlare în cadrul videoconferinței, există, în momentul de față, întârzieri legate de plata burselor cauzate fie de volumul foarte mare de dosare înscrise pentru verificarea eligibilității, fie de data organizării ședințelor pentru buget ale consiliilor locale. Pentru a avea o situație clară la nivel de școli, fiecare inspectorat școlar va organiza, în cursul zilei de joi, 27 octombrie, videoconferințe cu directorii de școli din județ”, susțin reprezentanții Ministerului Educației.

Acolo unde autoritățile locale și-au făcut treaba, blocajul este datorat conducerii unităților școlare, care trebuie să facă plata finală către fiecare elev.

„Noi am transmis deja sumele cuvenite către fiecare unitate de învățământ, urmează ca acestea să proceseze plățile”, ne-a transmis biroul de presă al Primăriei Galați, unul dintre municipiile în care un număr mare de elevi așteaptă banii.

Cel mai probabil, conform autorităților locale, bursele ar urma să fie achitate la începutul săptămânii viitoare.

Obligații încălcate privind bursele elevilor

„Prin hotărâre de Guvern se va stabili ca termenul de plată a burselor să fie data de 15 a lunii următoare lunii pentru care se plătește bursă”, anunța secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, la Canal 33, pe data de 6 septembrie, când începea noul an școlar.

„Practic, așa cum se plătesc salariile, așa se plătesc și bursele. Pe data de 15 a fiecărei luni, unitatea de învățământ este obligată să plătească bursele elevilor pentru luna încheiată”, a spus acesta. Astfel, nu vor mai fi probleme referitoare la plata întârziată a burselor, după cum a menționat acesta”, adăuga reprezentantul ministerului.

Din păcate, intenția a rămas la nivel de vorbe și nu a fost respectată din prima lună în care ar fi trebuit aplicată, deși a fost deja adoptată o Hotărâre de Guvern în acest sens.

Întrebată de Puterea.ro cine se face vinovat de faptul că nu a fost respectat termenul de 15, Ligia Deca a evitat să dea un răspuns, mulțumindu-se doar să spună că banii au fost virați către administrațiile locale, fără să spună și când.

Valoare bursă elevi în 2022

Pentru nou an școlar, cuantumul minim al burselor lunare de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar cu frecvență, este de:

  • 500 de lei, pentru bursa de performanță;
  • 200 de lei, pentru bursa de merit;
  • 150 de lei, pentru bursa de studiu;
  • 200 de lei, pentru bursa de ajutor social.