De ce la 60 de ani nu mai avem silueta de la 20 de ani

Publicat: 22 oct. 2023, 21:45, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
De ce la 60 de ani nu mai avem silueta de la 20 de ani

Este evident, odată cu înaintarea în vârstă, luăm în greutate. De ce? Un medic american ne oferă răspunsul.

Este greu de negat: înaintăm în vârstă, adunăm ani, dar și kilograme. Este o realitate valabilă și pentru femei și pentru bărbați. O realitate nu tocmai bine tolerată din punct de vedere psihologic, dar adesea legată și de riscul apariției unor boli cronice: diabet zaharat de tip 2, hipertensiune etc.

Dr. Poonam Desai, medic specializat în longevitate și medicină anti-age, ”tratează” pe contul său Tik Tok această problemă. Medicul spune că mulți dintre noi punem kilogramele în plus pe seama înaintării în vârstă și că este ceva normal, deoarece metabolismul nostru este mai lent. Acestora dr. Desai le precizează categoric: ”Lasați-mă cu aceasta, între 20 și 60 de ani, metabolismul dumneavoastră nu încetinește în mod semnificativ!”

Și atunci care este explicația că la 60 de ani nu mai avem silueta de la 20 de ani? Cum se explică ”greutatea anilor”?

Pentru dr. Poonam Desai răspunsul este unul foarte simplu și ține de activitatea fizică. ”Metabolismul nostru nu încetinește atât de mult de-a lungul anilor. Dar știți ce încetinește? Noi înșine. Nu ne mai mișcăm la fel de mult ca atunci când eram tineri”.  

Așadar, dacă vreți să vă mențineți – sau chiar să accelerați metabolismul – faceți mișcare, practicați  regulat un sport. Dr. Poonam Desai recoamndă în special întărirea sistemului muscular practicând Pilates, yoga… adică sporturi blânde, care au impact pozitiv asupra masei musculare și a metabolismului.

Potrivit sondajului Eurobarometru 2022 pentru sport și activități fizice, al Comisiei Europene, 62% dintre români nu fac niciun sport sau o activitate fizică, față de 45%, la nivel europen. 

Pe de altă parte, OMS avertizează că inactivitatea fizică este al patrulea factor de risc pentru mortalitate, după hipertensiune, fumat și nivelul crescut al glicemiei.