CNN: De ce mor oligarhii?

Cinci oligarhi ruși s-ar fi sinucis în ultimele luni: patru dintre ei erau asociați cu Gazprom sau cu una dintre filialele sale, potrivit CNN.

În primul rând, un director executiv de la Gazprom a fost găsit mort în cabana sa din satul Leninsky, lângă Leningrad, pe 30 ianuarie 2022, potrivit presei de stat ruse RIA Novosti. RIA a raportat că la fața locului a fost găsit un bilet de sinucidere și că anchetatorii investigau moartea ca sinucidere. RenTv l-a identificat pe bărbat drept Leonid Shulman, șeful departamentului de transport la Gazprom Invest.

La doar o lună după aceea, un alt director executiv de la Gazprom a fost găsit mort în același sat: Alexander Tiulakov, găsit mort în garajul său pe 25 februarie, potrivit Novaia Gazeta, ziar independent rus care a semnalat că s-a sinucis.

Aparent crimă-sinucidere

Urmează Mihail Watford, un miliardar rus născut în Ucraina, găsit mort în casa sa din Surrey, Anglia, pe 28 februarie. Poliția din Surrey a declarat pentru CNN că moartea este investigată de medicul legist, care a spus că o audiere va avea loc pe 29 iulie.

Un alt om de afaceri rus, Vasili Melnikov, a fost găsit mort, alături de familia sa, la Nijni Novgorod, la sfârșitul lunii martie, potrivit ziarului rus Kommersant. Melnikov deținea MedStom, o companie de consumabile medicale. Potrivit Comitetului de Investigații din Rusia, un bărbat de 43 de ani, soția sa, de 41 de ani și doi copii de patru și 10 ani au fost găsiți înjunghiați pe 23 martie.

Comitetul nu l-a numit pe Melnikov, dar vârstele morților și locul incidentului se potrivesc cu raportul Kommersant. S-au luat în considerare mai multe versiuni vizavi de ceea ce s-a întâmplat, inclusiv uciderea copiilor și a soției de către capul familiei, urmată de moartea autoprovocată.

Și la începutul acestei luni, încă doi oameni de afaceri ruși au murit în incidente aparent crimă-sinucidere.

Un fel de risc

Vladislav Avaiev, fostul vicepreședinte al Gazprombank, a fost găsit mort împreună cu soția și fiica sa în apartamentul său din Moscova pe 18 aprilie, potrivit agenției de știri ruse Tass. Citând o sursă din forțele de ordine, Tass a susținut că autoritățile investighează moartea soților Avaiev ca o crimă-sinucidere.  Igor Volobuev, fost vicepreședinte al Gazprombank, care a părăsit recent Rusia pentru Ucraina, a declarat pentru CNN că nu crede că Avaiev sa sinucis. „Meseria lui era să se ocupe de private banking, asta înseamnă să aibă de-a face cu clienți VIP. Era responsabil de sume foarte mari de bani. Deci, s-a sinucis? Nu cred. Cred că știa ceva și că a reprezentat un fel de risc”, a declarat Volobuev pentru CNN.

Doar o zi mai târziu, pe 19 aprilie, Sergei Protosenia, fost director al producătorului de gaze Novatek, care este parțial deținut de Gazprom, a fost găsit mort la nord de Barcelona. Cadavrele soției și fiicei sale au fost găsite în apropiere, a declarat săptămâna trecută pentru CNN o sursă oficială apropiată anchetei. Cazul este investigat ca crimă dublă și sinucidere ulterioară într-un caz de violență domestică.

„Nu știu ce s-a întâmplat în acea noapte”

Vorbind pentru Daily Mail, fiul lui Protosenia a pus la îndoială versiunea evenimentelor, sugerând în schimb că tatăl său a fost ucis.  „A iubit-o pe mama mea și mai ales pe Maria pe sora mea. Ea era prințesa lui. Nu ar putea face niciodată nimic pentru a le face rău. Nu știu ce s-a întâmplat în acea noapte, dar știu că tatăl meu nu i-a rănit”, a spus Fedor Protosenya, Pentru Daily Mail. El se afla la casa familiei din Franța la momentul incidentului.

Și Fortune abordează subiectul, comentând pe marginea „circumstanțelor stranii” în care s-au petrecut toate aceste decese. Deocamdată, potrivit surselor menționate, nu se știe de ce mor oligarhii ruși…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...