De ce n-ai bască, bă?!

Publicat: 06 ian. 2021, 14:07, de Alin Șerbănescu, în OPINII , ? cititori
De ce n-ai bască, bă?!
Alin Serbanescu
Așa pare linia de acțiune politică a noii puteri. Exact ca în bancul cu iepurașul care orice ar fi făcut, lua bătaie de la urs pentru că nu avea bască. Nu contează ce performanțe ai avut, cât de specialist ești într-un anumit domeniu sau că dacă ai luat decizii corecte. Trebuie să zbori pentru că nu ai carnet de la partidul „care trebuie”.

Așa pare linia de acțiune politică a noii puteri. Exact ca în bancul cu iepurașul care orice ar fi făcut, lua bătaie de la urs pentru că nu avea bască. Nu contează ce performanțe ai avut, cât de specialist ești într-un anumit domeniu sau că dacă ai luat decizii corecte. Trebuie să zbori pentru că nu ai carnet de la partidul „care trebuie”.

Nici nu a început bine anul și avem deja câteva cazuri care arată cum vede viața, coaliția care a preluat guvernarea țării.

Primul atac la baionetă s-a îndreptat împotriva conducerii TVR. Până aici nu este nimic nou, pentru că de 30 de ani, cei care vin la putere schimbă conducerile, atât la TVR cât și la Radioul public. Schema este deja arhicunoscută. Se întrunesc comisiile parlamentare pentru cultură, artă și mass-media și constată subit că acele conduceri au făcut o grămadă de greșeli în timpul mandatului. Ba că nu au investit cum trebuie, ba că au cheltuit banii aiurea, ba că politica editorială nu era bună. În general tot felul de argumente tehnice, care pot fi susținute măcar cu o brumă de argumente. Pe cale de consecință, resping rapoartele de activitate ale celor două instituții publice și le schimbă conducerile. Nu se întreabă nimeni cum se face că timp de 2,3,4 ani, aceleași conduceri au primit aviz favorabil pe rapoartele analizate de aceleași comisii parlamentare.

Anul ăsta însă a apărut o abordare inedită. Cu intenția evidentă de a schimba conducerea TVR, noua putere, prin vocea năpraznică a deputatului USR, Iulian Bulai, a atacat umorul. Cunoscut și recunoscut pe plan mondial, dacă nu chiar pe plan intergalactic, pentru capacitatea sa de a măsura cu exactitate cantitatea de umor din orice, domnul Bulai a catalogat emisiunea difuzată de revelion, pe TVR 1, ca fiind  „un show de prost gust”.

Bineînțeles că după ce a invocat acest motiv străveziu și după ce a încercat fără succes să convingă opinia publică că miștourile făcute în noaptea de Revelion la TVR, au compromis combaterea pandemiei, deputatul USR a recunoscut că de fapt intenția reală este schimbarea conducerii TVR, pe criterii politice.

„Firea, Olguța și Dăncilă au plecat. Doina Gradea trebuie să plece din TVR și să ia cu ea și pe partenerii PSD care au mai rămas acolo”, a dat public verdictul, domnul Iulian Bulai, președinte al Comisiei pentru cultură, arte și mass-media din Camera Deputaților.

Management defectuos?

Dar atacurile nu se opresc aici. Ieri era cât pe ce să fie schimbat managerul spitalului Găești, pentru că nu a vrut să arunce niște doze de vaccin perfect viabile și a preferat să vaccineze oamenii cu ele. Se pare că deocamdată, managerul spitalului din Găești, Laurențiu Belușică a scăpat de sancțiuni, doar pentru că nu există deocamdată o lege a vaccinării. Dar asta după ce ieri pe la prânz i-a trecut glonțul pe la ureche, în urma declarației coordonatorului Campaniei naționale de vaccinare COVID -19, care spunea despre situația de la Găiești că în privința deciziei managerului spitalului din Găești că „vorbim local despre un management defectuos”.

Managerul Laurențiu Belușică se pare că a scăpat deocamdată de spectrul schimbării din funcție după ce a explicat opiniei publice de ce decizia sa a fost corectă. Dar nu se știe pentru cât timp, din moment ce pare că deja se află pe lista de schimbări a noii puteri.

Un alt caz, la fel de straniu, care maschează intenția de schimbare a unor șefi de instituții pe criterii incerte, este cel al Centrului Național de Învățământ Turistic (CNIT), peste care noul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, a trimis corpul de control, pe motiv că „nu face nimic pe bani mulți”, așa cum a scris pe pagina sa de Facebook.

Noul ministru USR al economiei acuză CNIT printre altele, că din 2012  a organizat doar trei cursuri de formare, că în 2019 a avut 20 de posturi, majoritatea de conducere sau administrative și că salariul mediu din companie este de aproximativ 19.500 lei pe lună.

Însă realitatea este cu totul alta, iar ce spune ministrul  USR Claudiu Năsui despre situația de la CNIT este total eronat. Potrivit datelor oficiale, în anul 2019 salariul mediu brut la CNIT a fost de 3.350 de lei și nu de 19.500 de lei cât a anunțat el.

Mai mult, CNIT are la ora actuală doar 13 salariați, cu directori cu tot, iar din 2019 este partener național în două proiecte cu finanțare FSE prin POCU axa prioritara 3 – locuri de muncă pentru toți și în cadrul unei cereri de finanțare FSE prin POCU de competente digitale pentru IMM uri.  

Iar exemplele enumerate sunt probabil doar câteva din numărul real al situațiilor similar care au loc în instituțiile publice. Rămâne să vedem în timp pe cine au luat noii guvernanți în colimator, pe cine vor mai schimba pe criterii politice și mai ales pe cine vor pune în loc.

Deocamdată suntem în faza „ai, n-ai mingea, tragi la poartă”, după cum spunea pe vremuri Gică Hagi.

Adică, în traducere liberă, ai, n-ai motive, îi schimbi și după aia mai vedem noi.