De ce persoanele care nu au un somn odihnitor sunt în pericol de boli cardiovasculare

Publicat: 19 sept. 2022, 22:31, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
De ce persoanele care nu au un somn odihnitor sunt în pericol de boli cardiovasculare

Somnul este un factor esențial pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare, subliniază medicii din cadrul Ligii Cardiologilor din Belgia, transmite Belga.

Evident, nu trebuie neglijate și importanța celorlalți factori cum sunt colesterolul și fumatul, care contribuie la apariția bolilor cardiovasculare. Este dovedit că fumatul și alimentația au efecte directe asupra sănătății inimii. Aparent somnul pare că influențează mai puțin apariția acestor boli, dar consecințele sunt majore și numeroase. Un somn de calitate inferioară mărește apetitul și evident crește riscul de depășire a greutății normale, de hipertensiune, favorizează apariția intoleranței la glucoză, a aritmiei cardiace sau a recidivei acesteia, subliniază Liga Cardiologilor din Belgia.

Specialiștii belgieni insistă asupra a ceea ce se numește apnee în somn: întreruperi (apnei) și/sau diminuări (hipopnee) repetitive ale fluxului de aer în timpul somnnului, fiecare cu o durată de cel puțin zece secunde.

Patru persoane din cinci suferă de acest tip de apnee, care nu sunt nici diagnosticați nici tratați. Principalii factori de risc în apneea în somn sunt vârsta și kilogramele peste greutatea normală. De asemenea, insomnia cronică, respectiv cel puțin trei nopți dificile pe săptămână, trei luni la rând, are consecințe cardiovasculare pe termen lung.

Avem o prevalență în creștere

Ce recomandă medicii? Pe lângă respectarea unui model de somn odihnitor, medicii recomandă o temperatură între 16 și 19 grade Celsius în dormitor, o bună aerisire a acestuia, dar mai ales să abandonăm lista cu sarcinile pe care le avem de îndeplinit a doua zi și… cu cel puțin o oră înainte de culcare să părăsim ecranele: televizor, telefon, laptop.

„Dacă ne referim strict la sindromul de apnee în somn, în special formele obstructive, pentru că ele predomină, avem o prevalenţă în creştere, avem o multitudine de astfel de pacienţi care nu sunt diagnosticaţi sau sunt diagnosticaţi târziu. De multe ori există o stigmatizare în societate din cauza sforăitului și o lipsă de conștientizare a patologiei în multe situații”, subliniază prof. univ. dr. Florin Mihălţan.