De ce pleacă medicii din România?

Publicat: 23 nov. 2021, 06:45, de Eliza Popa, în News , ? cititori
De ce pleacă medicii din România?

Nu există suficiente condiții de practică, nu pot învăța corect cum să-și facă treaba, iar spitalele din România nu sunt suficient dotate pentru ca absolvenții de Medicină să poată aplica teoria învățată în facultate…

Cam acestea sunt doar câteva dintre „indiciile” conținute de răspunsurile medicilor la întrebarea „De ce pleacă medicii din România?”. În fapt, aceasta a fost principala întrebare a unei emisiuni care s-a derulat la Europa FM, secondată și de alte întrebăti stringente, cum ar fi „Ce putem face să îi păstrăm pe medici în țară?. Și, de asemenea, „Cum poate România să-i convingă, pe acești medici care pleacă, să se întoarcă?”.

Mai mulți medici au intrat în direct în emisiunea „Deșteptarea României” și și-au exprimat principala frustrare față de sistemul medical din România: nu există suficiente condiții de practică, nu pot învăța corect cum să-și facă treaba, iar spitalele din România nu sunt suficient dotate . La rândul său, neurochirurgul Dorin Bică, invitat în emisiunea „Deșteptarea României” de la Radio Europa FM, a explicat că medicii tineri care pleacă pot fi atrași înapoi, iar viziunea proaspătă și informațiile noi și actualizate pe care le au practicând peste hotare pot aduce un beneficiun real sistemului medical din România.

Medicii din România, sunt o elită. Elita nu poate fi constrânsă”

„Și eu am ales să plec. Adică, puneți într-un fel problema ca și când dacă ai plecat e bun plecat. Nu e chiar așa. Acești medici tineri – pentru că sunt tineri, din punct de vedere statistic – cei care pleacă – pot fi atrași înapoi. Întrebarea dumneavoastră, prima, a fost de ce pleacă medicii din țară. Dar poate mai punem încă o întrebare: de ce să nu facem să-i întoarcem pe o parte dintre aceștia? Să vină cu o altă viziune, să vină cu o altă mentalitate, cu un alt know-how. Și de ce să nu ne folosim de cei care sunt acolo?”, a spus Dorin Bică. .„Eu când m-am dus la facultate, contractul cu facultatea era că în țara noastră, universitățile sunt gratuite. Și acum este la fel. Acesta este contractul. Dacă contractul ar fi fost altul, aș fi decis atunci dacă mă duc la Medicină, dacă merită sau nu merită să mă duc la Medicină. Eu nu m-am dus la Medicină cu scopul de a emigra. E o falsă idee asta, pe care o văd că se tot perpetuează în spațiul public.

Dorin Bică a vorbit și despre ideea tot mai vehiculată în România, aceea că medicii ar trebui să plătească facultatea pe care au făcut-o în România dacă vor să plece afară. Neurochirurgul a afirmat că este de acord cu asta atât timp cât toți care studiază în România plătesc, atunci când vor să plece, studiile pe care le-au făcut în țară. Neurochirurgul a mai spus că medicii nu se pot păstra în țară prin intermediul contrângerilor.

Atunci când am început eu medicina nu se gândea niciunul dintre colegii mei că peste ani și ani vor pleca din țară. Deci, faptul că un medic trebuie să-și plătească studiile dacă dorește să plece din țară, sunt absolut de acord cu asta atît timp cât este valabil pentru absolut toată lumea care face școală în țara asta. Cei care fac patru clase, dacă vor să plece, plătesc patru clase. Nu înțeleg de ce ar trebui ca doar medicii să facă asta. Și așa dorim noi să ținem medicii în țară? Creând o constrângere? Nici gând. Medicii, așa cum sunt medicii în țară, sunt totuși o elită. Elita nu poate fi constrânsă”, a mai adăugat Dorin Bică.

Cum a rezolvat Germania. A încercat și România

Neurochirurgul a exemplificat cum a rezolvat Germania problema, respectiv într-un mod pe care l-a încercat și România la un moment dat: formarea unor rezidenți să nu fie făcută în clinici strict universitare. Adică poți să te formezi și într-un oraș cum este Târgu Jiu, care nu este centru universitar, ca să fii medic specialist.

„Pentru că scopul tău – al rezidențiatului – este să faci un anumit număr de intervenții chirurgicale, să le faci corect în așa fel încât să nu pui pacientul în pericol. Și dacă există un doctor bun care nu este cadru universitar și ar putea forma un rezident, de exemplu, la Târgu Jiu sau în altă parte unde nu este oraș universitar, să-i permită să lucreze acolo și să-și facă un notebook de operații pe care în momentul în care le termină este specialist. Poate nu în cinci ani, poate în șapte ani. Asta este o soluție pe care a găsit-o Germania”, a explicat Dorin Bică.

Ce fac turcii

Turcia a fost un alt exemplu de sistem medical dat de către neurochirurg, pe motivul că ajută studenții să se perfecționeze în domeniile alese. Turcia are un sistem de sănătate care este superior celui din România în acest moment. Și se poate compara cu sistemul occidental, chiar cu Statele Unite. „Ce fac turcii: aproape toți specialiștii lor fac un fellowship în Statele Unite ale Americii – este politică de stat la ei ca rezidentul sau la sfârșitul rezidențiatului sau cândva în formarea lor să meargă 2-3 ani în state. Oamenii înțeleg unde se face medicină de top. Și atunci politica de stat este ca acel rezident să plece și să se formeze și să se întoarcă”, a explicat Dorin Bică la Europa FM.

Concluzia îi aparține tot neurochirurgului: „Avem nevoie de o reformă a sistemului de rezidențat și a sistemului de școlarizare din România pentru a rezolva problemele pe viitor”.