De ce s-ar fi prăbușit Cascada Bigăr și ce soluții există după acest dezastru

Publicat: 08 iun. 2021, 18:30, de Mădălina Bălăceanu, în ACTUALITATE , ? cititori
De ce s-ar fi prăbușit Cascada Bigăr și ce soluții există după acest dezastru

Unul dintre cele mai frumoase monumente ale naturii din lume, Cascada Bigăr, s-a prăbușit luni. S-a discutat foarte mult pe marginea acestui subiect, iar până acum sunt mai multe scenarii posibile privind motivul prăbușirii acesteia.

S-a vorbit atât despre intervenția omului, cât și despre cauze naturale, ca fiind motivele posibile pentru prăbușirea monumentului.

Mircea Jumanca, ghid de turism și activist pentru protecția mediului, a transmis pentru Deutsche Welle că motivul ar fi intervenția omului în circuitul apei. Mai exact, el a spus că apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie. Totuși, această variantă a fost negată de Romsilva. Conform instituției, păstrăvăria a fost construită în perioada 1986-1988, iar în ultimii 33 de ani nu s-au făcut niciun fel de intervenții în zonă.

Geolog: Prăbușirea este cât se poate de normală

Și geologul Florin Stoican vorbește despre cauze naturale. El consideră că prăbușirea este cât se poate de normală și de predictibilă.

„Depunerea de travertin era surplombată, suspendată deasupra râului și era chestiune de timp până să se fisureze și rupă. Pe măsură ce depunerile de carbanat de calciu dizolvat în apă cresc, stânca se îngreunează până cedează sub propria greutate”, a scris Florin Stoican pe Facebook.

Totuși, spune el, ar fi putut fi întârziată această prăbușire și explică și cum ar fi trebuit să se procedeze.

“Dacă voia cineva să întârzie prăbușirea, putea pune un sprijin sub stânca suspendată și/sau restricționa traficul de pe drumul de deasupra care producea trepidații. Dar până la urmă tot asta ar fi fost soarta ei”, a punctat el.

Ce soluții există

Dan Trifu, președintele Federației Coaliția Natura 2000, a vorbit la RFI România despre câteva posibile soluții după prăbușirea Cascadei Bigăr.

”O să discutăm cu toate părțile și cu Romsilva și cu specialiștii, cu biologul Parcului, să vedem dacă există soluția tehnică pentru ridicarea acelei bucăți, într-un anume fel, dar care nu va mai fi niciodată la fel. Asta este o soluție la care ne gândim.

A doua soluție va fi să lăsăm natura să evolueze așa cum știe ea, cu această pierdere inestimabilă, dar cu siguranță, vom cere autorităților centrale și Romsilva ca legile să fie modificate, să fie mult mai drastice”, a declarat Trifu.

În plus, el crede că în acest caz se poate vorbi despre o faptă penală.

”Distrugerea de patrimoniu natural, de monument al naturii este faptă penală. În cazul de față, cred că putem vorbi, pentru că s-a distrus această bucățică din patrimoniul nostru natural, mai ales că era un monument al naturii cascada respectivă și legea spune foarte clar că este faptă penală. Ca atare, poate începe urmărirea in rem”, a menționat Trifu.

Citește și:

Cascada Bigăr, renumită la nivel mondial, s-a prăbușit (video)