De ce să mănânci înghetață când te doare în gât

Publicat: 20 aug. 2023, 15:35, de Aura Bănescu, în LIFESTYLE , ? cititori
De ce să mănânci înghetață când te doare în gât

Contrar miturilor, medicii atrag atenția că înghețata nu cauzează roșu în gât. Ba din contră, aceasta poate ajuta la calmarea durerilor, deși am crescut cu ideea că atunci când suntem răgușiți să bem ceai cald. Iată de ce înghețata este un remediu eficient când avem roșu în gât!

Mulți părinți dau vina pe înghețată sau pe băuturile reci atunci când copiii se confruntă cu dureri în gât sau tuse. Orice raceală este cauzată de un microb, de cele mai multe ori virusuri și foarte rar de bacterii. Alimentele reci NU aduc în organism virusuri, fiind dovedit științific că NU cauzează infecții.

”Nu trece zi la cabinet să nu mă întâlnesc cu un părinte/ bunic care să zică: ”a mâncat ieri înghețata şi acum tușește. Ei bine, hai să lămurim asta pentru totdeauna şi să lăsam copiii să se bucure de vara: „roșu în gât” în termeni medicali faringita acută este provocată de un virus sau o bacterie.

Atunci când gâtul este foarte roșu apare senzația de arsură, iritație şi inflamaţie. Un ceai cald sau o supică caldă accentuează senzația de arsură. Exact așa cum atunci când avem o arsură pe piele, punem o compresă rece/ apa rece la fel şi într-o faringită înghețata sau un iaurt rece pot ameliora senzația de durere și inflamația”, arată dr. Alexandra Lațcu, medic specialist pediatru.

„Un ceai cald sau o supă caldă accentuează senzaţia de arsură. Exact aşa cum atunci când avem o arsură pe piele, punem o compresă rece sau apă rece, la fel şi într-o faringită îngheţata sau un iaurt rece pot ameliora senzaţia de durere și inflamaţia”, completează medicul.

Cele mai frecvente cauze ce determină durere în gât la copii sunt:

  • respiraţia pe gură (produce uscarea gâtului şi irită faringele)
  • gripa
  • mononucleoza infecţioasă
  • corpi străini la nivelul faringelui
  • faringitele virale
  • intervenţiile chirurgicale (amigdalectomia sau adenoidectomia)

Putem spune astfel că cel mai adesea, sursa roșului în gât e o infecție virală sau bacteriană.

Există și unele studii care spun că lichidele reci (putem socoti aici și înghețata) scad imunitatea locală şi crește astfel riscul unei afecțiuni a faringelui. Dar, pentru a evita roșu în gât, mai eficient e să fim atenți la igienă  (spălatul mâinilor des și corect) decât evitarea înghețatei și a băuturilor reci.

Bineînțeles, adeseori înghețata sau sucurile conțin zahăr, care nu e deloc benefic copiilor. Acesta e un bun motiv să limităm cantitatea lor. Sau le putem înlocui cu variante ce nu conțin zahăr (de ex. înghețată doar din fructe)”, mai notează medicul pediatru.