De ce se mănâncă fasole cu ciolan de 1 Decembrie. Rețetă pentru Ziua Națională

Publicat: 01 dec. 2020, 09:30, de Ziarul Puterea, în ACTUALITATE , ? cititori
De ce se mănâncă fasole cu ciolan de 1 Decembrie. Rețetă pentru Ziua Națională
De ce se mănâncă fasole cu ciolan de 1 Decembrie

Dacă întrebi românii ce se mănâncă de 1 Decembrie, Ziua Națională, cei mai mulți îți vor răspunde probabil fasole cu ciolan. De ce? Ei bine, cel mai probabil răspunsul va fi „Pentru că așa se face”.

Dar de ce se mănâncă fasole cu ciolan de 1 Decembrie cu adevărat? Răspunsul i-ar putea surprinde pe mulți dintre cei care se așteaptă la explicații legate de etnografie, tradiții și cultură.

Fasolea cu ciolan de 1 Decembrie, o idee de marketing

Adevărul e că românii mănâncă fasole cu ciolan de 1 Decembrie pentru că așa a spus Andreea Esca și Teo Trandafir, alături de echipa de comunicare a postului de televiziune PRO TV în urmă cu 20 de ani.

De 1 Decembrie 2000, PRO TV, canalul care serba în această zi 5 ani de la lansare, a pornit campania „Marea ciolaniadă” și a invitat gospodinele și bucătarii să participe la un concurs pentru cea mai bună fasole cu ciolan.

Ulterior vedetele postului de televiziune, Andreea Esca, Teo Trandafir și alții, au început să împartă fasole oamenilor veniți să sărbătorească Ziua Națională, dar și ziua postului de televiziune.

Putem spune astfel că fasolea cu ciolan, mâncare tradițională de 1 Decembrie, este primul eveniment de marketing care și-a pus puternic amprenta asupra culturii românești.

Un astfel de fenomen nu este însă ieșit din comun, spun sociologii, care îl dau exemplu pe Moș Crăciun îmbrăcat în alb și roșu, care este produsul unei campanii publicitare a Coca Cola.

Fasolea cu ciolan în cultura românească

Dacă ne dorim cu orice preț să găsim o explicație legată de cultura românească în consumul de fasole cu ciolan în această zi, putem vorbi de anumite semnificații culturale ale acestui preparat.

Fasolea este considerată în popor drept „mâncarea săracului, fiind ieftină și ușor de preparat în timp ce aduce un bogat aport proteic. Din acest motiv se servea de-a lungul istoriei ca mâncare pentru soldați, care aveau nevoie de cantități mari de mâncare, iar bugetul Armatei nu a fost niciodată foarte mare.

Ciolanul lipsea, însă, din fasolea de popotă, iar iahnia pe care o mâncăm noi azi, sau pe care o împart soldații oamenilor care participă la paradele militare, nu prea are multe în comun cu ceea ce se mânca în garnizoană.

Mai mult, ciolanul afumat nici măcar nu face parte din bucătăria românească, iar experții în gastronomie spun că acesta a fost împrumutat în Transilvania de la unguri și nemți. E drept, că nemții îl mănâncă alături de varză, iar ungurii rotisat.

Totuși, să alături un produs culinar ardelenesc, iahniei românești, împrumutată de la turci, e drept dar înrădăcinată în popor de sute de ani, poate fi un simbol gastronomic al Marii Uniri din 1918, atunci când Transilvania s-a unit cu România.

Rețetă de fasole cu ciolan de 1 Decembrie

Indiferent care este originea acestei tradiții, fasolea cu ciolan a devenit mâncarea românilor de 1 Decembrie. Iar pentru că 2020 este un an special, în care nu vor fi parade militare de 1 Decembrie și românii nu se vor mai înghesui în piețe să primească mâncare de popotă, vă ajutăm să vă pregătiți propria fasole cu ciolan.

Ziarul Puterea vă oferă o rețetă delicioasă de fasole cu ciolan pe care o puteți pregăti în casă în această zi.

Ingrediente pentru fasolea cu ciolan: 500 grame de fasole uscată, un ciolan afumat, 2-3 morcovi mari, 4 cepe, un ardei gras, 3 linguri de bulion, foi de dafin, sare și cimbru.

Mod de preparare: Fasolea se spală bine, apoi se lasă la umflat în apă rece. După aceea, se pune la fiert. După primul clocot, se aruncă apa și se înlocuiește cu una nouă și se fierbe încă odată. Procesul se repetă, iar abia în a treia apă de pe fasole se adaugă morcovul ras, o ceapa tocată, sare și o foaie de dafin și se lasă să fiarbă până când bobul de fasole devine moale, fără a se zdrobi, însă.

Se parat, într-o oală se pune ulei în care se călește ceapa rămasă și trei morcovi. Aici se adaugă bucăți din ciolanul afumat, care se lasă să se rumenească puțin cu sare și piper. Peste compoziție se adaugă câteva linguri din apa în care fierbe fasolea, până se obține un sos. La final se adaugă bulionul și se mai dă un clocot.

La final, peste această compoziție se adaugă boabele fierte de fasole și se mai fierbe puțin, cât să se amestece gusturile și scade zeama.

Mâncarea de fasole cu ciolan este gata, poftă bună și La mulți ani români!