Majorarea prețurilor este justificată de costurile tot mai ridicate pe care le presupune creșterea animalelor, dar și de ambițiile nemților legate de extinderea agriculturii ecologice, a cărei pondere va crește de la 10%, în prezent, până la 30% în 2030, potrivit publicației Ziarulromanesc.de.
La momentul actual, prețul pentru kilogramul de carne de vită în magazinele germane se ridică în medie la 13 euro.
Creșteri de prețuri ar urma să fie și la produsele lactate, care ar trebui să coste de două până la patru ori mai mult decât la momentul actual, potrivit comisiei guvernamentale.
Ministrul federal al agriculturii, Cem Özdemir, consideră că dieta germanilor a devenit periculoasă pentru sănătate, mai ales că tot mai multe persoane sunt supraponderale și obeze, din cauza consumului excesiv de alimente, adesea procesate industrial. Acestea sunt mai disponibile și costă mai puțin.
Guvernul german are în vedere o serie de măsuri specifice pentru a spori protecția mediului și biodiversitatea, iar una dintre ele este transformarea fermelor de la industrial la ecologic, ceea ce presupune investiții de 7-11 miliarde de euro pe an, dar și reducerea efectivelor de animale.