De ce sunt femeile mai expuse riscului de hipertensiune arterială

Cercetătorii au analizat mai multe teste clinice și studii și au remarcat, în premieră, că femeile sunt mai sensibile la consumul de sare, fiind mai expuse riscului de hipertensiune arterială.

Până la menopauză, femeile sunt mai protejate contra bolilor cardiovasculare, comparativ cu bărbații. Totuși, femeile sunt mai sensibile în privința consumului de sare, potrivit unui studiu publicat în revista Hypertension a American Heart Association.

Dr. Abi Nasr, cardiolog la Clinica Bizet din Paris, spune că este vorba despre o sensibilitate crescută la hipertensiunea indusă de consumul de sare.

Este pentru prima dată când un articol publicat într-o revistă științifică arată că femeile sunt mai sensibile la sare. Până acum, cercetătorii și medicii nu au ținut seama că femeile reacționează diferit de bărbați la absorbția sării.

Au fost câteva studii clinice care au emis această ipoteză, dar ele nu au furnizat date solide, spune medicul. Analizând studii și teste clinice, echipa doctorului Wric Belin de Chantemele, fiziolog la Centrul de biologie vasculară al Medical College Georgia din cadrul University Augusta din SUA, arată că există o diferență între cele două sexe și propune câteva ipoteze.

Cercetătorii au constatat că femeile sunt predispuse la hipertensiune indusă de consumul de sare din cauza cromozomului lor dublu XX și a hormonilor feminini.

Diferența între bărbați și femei este pusă pe seama hormonilor feminini, în special în timpul menopauzei, prin creșterea sensibilității la sare și activarea unor receptori, ceea ce provoacă mărirea cantității de sare  absorbită de organism.

Autorii subliniază că femeile și tinere, și la menopauză sunt hipersensibile la sare, chiar dacă ele consumă aceeași cantitate ca bărbații.  Dacă un bărbat consumă un gram de sare și o femeie, tot un gram, corpul ei va reține mai multă sare din cauza activării crescute a receptorilor.

Vestea  bună este că rinichii femeilor elimină mai bine sarea, comparativ cu bărbații.

Citește și Atenție! Îndulcitorii artificiali pot mări riscul de infarct, accident vascular cerebral sau hipertensiune

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole