De ce suntem pe ultimul loc în UE în privința vizitelor la stomatolog

Publicat: 13 sept. 2023, 12:59, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
De ce suntem pe ultimul loc în UE în privința vizitelor la stomatolog
dentist

Conf. dr. Bogdan Culic, UMF ”Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca, subliniază că procentul de finanțare de către stat a medicinei dentare este de 5%, în timp ce în UE procentul este de șase ori mai mare.

În ultimul an, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică, unul din cinci români  nu a fost la stomatolog, avertizează dr. Florin Lăzărescu, secretarul general al Societății de Stomatologie Estetică din România (SSER).

Medicul a mai furnizat câteva date extrem de sugestive:

  • 90% dintre medicii stomatologi profesează în mediul privat
  • Avem 15.000 de cabinete sau clinici stomatologice
  • În mediul urban sunt 14 cabinete la 10.000 de oameni
  • În mediul rural sunt de 7 ori mai puține cabinete, comparativ cu mediul urban
  • Suntem pe penultimul loc în UE în privința numărului de vizite la stomatolog.

Conf. dr. Bogdan Culic spune că, dacă stomatologia ar fi finanțată la nivel european, ar crește adresabilitatea la serviciile stomatologice. 

”În România, statul român finanţează 5% ca procentaj medicina dentară. În UE procentajul este de 6 ori mai mare. La ora actuală, un medic stomatolog în relaţii contractuale cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are un buget alocat lunar pentru toţi pacienţii extrem de limitat, pe când în UE bugetul este strict direcţionat per pacient, adică pacientul ştie că apar anual trei, cinci, nouă manopere pe care le poate face plătite de stat. În România, medicul trebuie să meargă la primii trei pacienţi din luna respectivă, cui îi va face tratamentele care sunt incluse în programul naţional? Acest lucru trebuie neapărat schimbat”, a afirmat conf. dr.  Bogdan Culic.

În ultimii 10 ani, cifra de afaceri în domeniul stomatologiei a crescut de zece ori, ajungând la 4 miliarde de lei anul trecut, a mai precizat dr. Lăzărescu.