De ce totuși Poliția Română a fost paznicul vânătorii organizate de Romsilva la Complexul ”Pasărea” de la Brănești-Ilfov

PUTEREA a semnalat faptul că pe 20 noiembrie 2021 o partidă de vânătoare organizată în apropierea Capitalei la un complex de vânătoare al Romsilvei a fost supravegheată de un echipaj de poliție. Dar răspunsul Poliției și cel al Ministerului Mediului se cam bat cap în cap lăsând loc la mulțime de speculații care pot fi clarificate doar de către Ministerul Afacerilor Interne.

Vânătoare monitorizată de poliție

Complexul de vânătoare ”Pasărea” de la Brănești-Ilfov, aflat sub tutela Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, a fost luat cu asalt în penultimul weekend din noiembrie de mulțime de VIP-uri din domeniul silvic și nu numai. Rând pe rând, jeepuri, limuzine de lux și autoturisme de teren ale conducerii Romsilva, dar și a unor directori din țară au venit să-și încerce norocul la căprior, mistreț, șacal sau vulpe în țarcul de peste 1.200 ha de la Pasărea. 

Toată această desfășurare de forțe de la Brănești a fost supervizată permanent de o mașină de poliție (MAI-51999). Ca să clarifice această vânătoare supravegheată de poliție, PUTEREA a solicitat miniștrilor Afacerilor Interne și Mediului, Apelor și Pădurilor, Lucian Bode, și, respectiv Barna Tanczos, dar răspunsurile au dat naștere o mulțime de suspiciuni și speculații.

17 vânători au dat 1.000 de euro pentru combaterea pestei porcine

”Direcția Silvică Ilfov prin Ocolul Silvic Brănești a organizat în data de 20 noiembrie 2021, în incinta Complexului de vânătoare Pasărea o acțiune de recoltare a unor exemplare de interes cinegetic cu scopul de diminuare a efectivelor de mistreț și de prevenire a răspândirii pestei porcine africane – PPA. Acțiunea a fost organizată pentru un grup de 17 persoane, vânători cetățeni români. Acțiunea de vânătoare s-a desfășurat în condiții legale, fiind emisă autorizație de recoltare pentru speciile mistreț și căprior femelă.

Contrar celor afirmate, niciuna dintre cele 17 persoane înscrise în autorizația de recoltare nu este angajat al RNP-Romsilva. Aceștia s-au deplasat cu autoturisme proprietate personală, înmatriculate în județe diferite în funcție de domiciliul fiecăruia (București, Ilfov, Constanța, Prahova)… La acțiunea de recoltare a participat grupul de vânători (17 persoane) în prezența  organizatorilor și s-a achitat suma de 1.000 euro pentru cheltuielile de organizare și pentru vânatul recoltat”, se precizează în răspunsul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Totodată, ministrul condus de senatorul UDMR Tanczos Barna a ținut să menționeze că: ”La această acțiune nu au participat directori sau alt personal silvic de la alte direcții silvice din țară”. Numai că din informațiile noastre și din filmările deținute de PUTEREA la această partidă de vânătoare au fost prezenți mai mulți directori de la Romsilva. Practic, conducerea Ministerului Mediului susține că vânătoarea fost legală și a avut ca scop ”prevenirea răspândirii pestei porcine africane”.

Surprinzător este faptul că în acea zonă și toată regiunea de sud a României nu a fost semnalat niciun focar de pestă porcină, iar suma de 1.000 de euro achitată de cele 17 persoane pare mai mult decât modestă.

Ce informații au avut polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Ilfov?

În schimb, Inspectoratul Județean de Poliție al Județului Ilfov a dat o cu totul altă justificare a prezenței echipajului de poliție la Complexul de vânătoare Pasărea de la Brănești-Ilfov. 

”La data de 20 noiembrie 2021, în urma unor informații obținute de polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Ilfov, cu privire la organizarea unei partide de vânătoare în localitatea Brănești, județul Ilfov, polițiștii de la arme au solicitat prezența la fața locului a unui echipaj de poliție, din cadrul Poliției Pantelimon, până la sosirea acestora la locul în cauză. În acest context, la fața locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Poliției Orașului Pantelimon, care a asigurat perimetrul, în scopul evitării părăsirii zonei de către persoanele participante, până la sosirea echipei operative, din cadrul serviciului specializat”, se menționează în răspunsul pentru PUTEREA al IJP Ilfov.

Practic, din răspuns reiese că polițiștii de la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Ilfov au avut informații că vânătoarea nu se desfășoară legal și un echipaj de poliție ”a asigurat perimetrul, în scopul evitării părăsirii zonei de către persoanele participante, până la sosirea echipei operative”.

În aceste condiții se pune firesc întrebarea: Partida de vânătoare din 20 noiembrie 2021 de la Complexul Pasărea de la Brănești-Ilfov a fost sau nu legală? Poate totuși ministrul de Interne, Lucian Bode va clarifica această dilemă… vânătorească?

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Alina Gorghiu cere ajutorul populatiei

Alina Gorghiu cere ajutorul populației! Are legătură cu cea mai spectaculoasă...

Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a venit cu un mesaj inedit pe Facebook, acolo unde a recunoscut că s-a implicat într-un proiect îndrăzneț. Reprezentantul Guvernului...
Într-un moment neașteptat și surprinzător, Cristian Popescu Piedone, candidatul la Primăria Capitalei, a fost surprins astăzi la Galați, implicându-se într-o acțiune de înverzire a orașului. Imaginile exclusive obținute de echipa noastră arată politicianul alături de mai multe persoane, în timp ce plantează un pom în municipiul Galați.

Ce face Cristian Piedone pe străzile din Galați

Într-un moment neașteptat și surprinzător, Cristian Popescu Piedone, candidatul la Primăria Capitalei, a fost surprins astăzi la Galați, implicându-se într-o acțiune de înverzire a...