De ce unele persoane vaccinate anti-Covid se infectează cu SARS-Cov-2. Ce spun specialiștii

Publicat: 18 mai 2021, 07:01, de Mihaela Ionescu, în ESENȚIAL
De ce unele persoane vaccinate anti-Covid se infectează cu SARS-Cov-2. Ce spun specialiștii

După mai multe cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 la persoanele care s-au vaccinat cu ambele doze, mulți se întreabă de trebuie să se imunizeze dacă există acest risc post-vaccinare.

„Dacă vaccinurile nu anulează total șansele de a face Covid-19, de ce să te mai vaccinezi?”, a fost întrebarea adresată experților. Aceștia susțin că nu este aceasta abordarea corectă, deoarece „niciun vaccin sau medicament nu funcționează în 100% dintre cazuri”, scrie Bloomberg.

Astfel, potrivit experților, vestea bună că cele mai eficiente vaccinuri contra Covid-19 se apropie destul de mult de această valoare maximă. Așa cum arată și studiile, serurile Pfizer și Moderna sunt 97% eficiente împotriva bolii cu simptome, 86% împotriva cazurilor asimptomatice și 94% contra spitalizării.

Tom Clark, șeful unei unități de evaluare a vaccinurilor contra Covid de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, a precizat că acestea sunt „genul de procentaje pe care ți le dorești dacă vrei să pui capăt unei pandemii”.

„La acest moment, nu pare că variantele de coronavirus sunt cele care generează îmbolnăvirile de Covid-19 la cei vaccinați, dar cercetările sunt la început”, a mai spus expertul CDC, Tom Clark.

Însă, statisticile arată că unele persoane vaccinate complet tot se vor îmbolnăvi și ar putea chiar să fie spitalizate sau să moară. Cazurile sunt rare în ceea ce privește infectare cu SARS-CoV-2, la persoanele complet vaccinate, dar cercetătorii spun că este la fel ca în cazurile altor boli, precum oreion sau gripă.

Paul Offit, director al Centrului pentru Educația Vaccinării la spitalul de copii din Phialdelphia, spune că unul dintre factorii implicați ține de faptul că răspunsul fiecărei persoane la un vaccin este diferit, așa cum și răspunsul fiecărei persoane la Covid-19 va fi diferit.

Un alt factor major are legătură și cu perioada de incubație, perioada dintre momentul infectării și cel al apariției simptomelor.

Offit afirmă că această perioadă de incubație variază: de la 10 la 14 zile pentru rujeolă, la 6 zile pentru Covid-19 până la doar 2 zile sau mai puțin pentru gripă.

În concluzie, cu cât este mai redusă perioada de incubație, cu atât mai mult virusul se va răspândi în organism până când sistemul imunitar va porni.

Chiar dacă cercetătorii spun că cei care s-au vaccinat se vor putea reinfecta, dar vor avea o formă mai ușoară, această teorie este, în prezent, la nivel de studiu.